Hlavní obsah

Skupina G7 o Rusko zatím nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina hospodářsky nejvýkonnějších zemí světa G7 zatím nepřijme zpět Rusko. Po jednání ministrů zahraničí G7 v severoněmeckém Lübecku to ve středu řekl šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Podle něj vede cesta k návratu Moskvy do skupiny jen přes zastavení konfliktu na Ukrajině.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Článek

"Z mé strany, a podle toho, co vím, ani z jiných stran, není žádný zájem na izolování Ruska. Rádi bychom měli podmínky, za nichž by Rusko mohlo být znovu členem G8 a účastnit se schůzek G8. Zůstává ale při tom, že cesta k tomu vede přes prosazení dohod z Minsku (o příměří) a ukončení konfliktu na Ukrajině," řekl Steinmeier.

Představitelé zemí G7 rozhodli o ukončení spolupráce s Ruskem loni v reakci na to, že Moskva anektovala ukrajinský poloostrov Krym. Steinmeier ve středu prohlásil, že skupina svůj postoj k Rusku nemění a jednotlivé státy jsou ve svých stanoviscích jednotné.

Ministři zahraničí Německa, USA, Kanady, Japonska, Británie, Francie a Itálie také ve společném prohlášení potvrdili, že podporují zachování sankcí uvalených na Rusko kvůli jeho postoji k situaci na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám