Hlavní obsah

Většina Poláků je proti akci Nočních vlků

Právo, PM, ivi

Ruský motorkářský klub Noční vlci sice vyrazí z Moskvy do Berlína oslavit sovětské vítězství ve válce až za dva týdny, ale mezi motorkáři a polskými aktivisty i politiky to už nyní budí vášně. Až 52 procent Poláků si podle průzkumu nepřeje jejich vstup do země.

Foto: Profimedia.cz

Jízda Nočních vlků loni v březnu na Krymu

Článek

„Nejsem přívržencem myšlenky, aby k nám byli vpuštěni lidé s názory jako předseda klubu (Alexander) Zaldostanov,“ řekl v TVN24 náměstek šéfa diplomacie Rafal Trzaskowski v reakci na Zaldostanova slova, že jejich akce „se jistě nelíbí potomkům těch Poláků, kteří byli dozorci v židovských ghettech“.

Motorkáři zatím podle náměstka o víza do Polska nepožádali. Nadace Otevřený dialog se v úterý obrátila na ministra zahraničí Grzegorza Schetynu se žádostí, aby průjezdu Polskem zabránil, neboť Noční vlci podle ní veřejně sympatizují s totalitním systémem a glorifikují Stalina.

V Polsku však podle německého týdeníku Focus působí i motorkářský klub, který „každoročně organizuje jízdy do míst, kde stalinistický teror zavraždil Poláky“. Jeho předseda Wiktor Wegrzyn se proto přimlouvá za vstup ruských motorkářů do Polska. „Když jezdíme v Rusku, jsme všude srdečně vítáni. Ruské velvyslanectví nám dokonce v uplynulých šesti letech vždy zdarma vystavilo víza,“ zdůvodňuje.

Čarnogurský: Pozitivní akce

Na sociální síti organizují protest i někteří Slováci. Objevilo se například prohlášení skupiny, jež akci označuje za provokaci.

Naopak bývalý disident a expremiér Ján Čarnogurský přejezd motorkářů přivítal. „Je to pozitivní akce. Motorkáři jedou oslavit vítězství nad fašismem,“ řekl televizi Markíza.

V Bratislavě se motorkáři zřejmě zastaví u památníku padlých sovětských vojáků na Slavíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám