Hlavní obsah

Pětašedesátiletá Němka čeká čtyřčata, dětí má už 13

Berlín

Své poslední, třinácté dítě rodila Němka Annegret Raunigková před deseti lety ve věku 55 let. Ani to jí nestačilo a znovu podstoupila umělé oplodnění, takže ve svých 65 letech čeká čtyřčata, informoval deník Bild.

Foto: Profimedia.cz

Annegret Raunigková (v přední řadě vlevo) se svými dětmi a vnoučaty na fotografii z roku 2005

Článek

Považuje to za své osobní rozhodnutí a věk si nepřipouští. „A jak by se měl člověk chovat, když je mu 65? Myslím si, že o tom si musí rozhodnout každý sám. Ať se na to lidé dívají, jak chtějí, já to vidím po svém,“ řekla.

K dalšímu těhotenství ji údajně přiměla devítiletá dcera toužící po mladším sourozenci. Pak jí ale lékař oznámil, že čeká čtyřčata. „Když zjistil, že jsou čtyři, chvíli jsem o tom přemýšlela,“ řekla tato bývalá učitelka ruského a anglického jazyka z Berlína. Dodala, že embrya ale byla na ultrazvuku jasně vidět, a tak se rozhodla si je všechna ponechat.

Pokud se vše bude vyvíjet zdárně tak jako dosud, měla by rodit v létě. „Nijak zvlášť se toho nebojím,“ řekla žena.

Kritiku, že ohrožuje život a zdraví sebe i plodů, si nepřipouští, přestože těhotenství u ženy starší 45 let považují lékaři za vysoce rizikové a extrémně rizikové u žen nad 60 let. Raunigková se podle svých slov cítí fit a nebojí se ani výchovy čtyř nových přírůstků v důchodovém věku.

„Pokud jde o to, jak si zorganizovat věci, už mám dost zkušeností, takže to pro mě nebude nic nového," uvedla žena, jejíž nejstarší dítě má 44 let.

Plánováním se moc nezatěžuje

Raunigková by se mohla stát nejstarší rodičkou čtyřčat na světě, nikoli však nejstarší rodičkou vůbec. Tou je Španělka María del Carmen Bousada Laraová, která porodila dvojčata nedlouho před svými 67. narozeninami. Umělé oplodnění podstoupila v USA poté, co zatajila svůj skutečný věk a tvrdila, že jí je 55 let.

Německá učitelka původně tolik dětí neplánovala. „Zprvu jsem chtěla jen jedno. Ne všechny děti byly plánované, ale to se stane. Nejsem typ, který si věci plánuje, spíš jednám spontánně. A díky dětem se cítím pořád mladá,“ uvedla. Neplánovaně podle ní na svět před deseti lety přišla i její poslední dcera Leila. „Překvapilo mě to. Dozvěděla jsem se to až v 11. týdnu těhotenství,“ podotkla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám