Hlavní obsah

Do Itálie jen za víkend doplulo skoro 6000 běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Téměř 6000 migrantů vyzvedla ze Středozemního moře od pátku italská pobřežní stráž. Jak upozornil server britského listu The Guardian, vyšší počet běženců než jindy vyrazil ze severní Afriky díky teplému počasí a klidné mořské hladině. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) už letos k italským břehům připlulo více než 15 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Itálie jen za víkend doplulo skoro 6000 běžencůVideo: Reuters

 
Článek

Byl to druhý víkend v řadě, kdy měly námořní úřady plné ruce práce se zahraňováním běženců ve Středozemním moři. Záchranné operace probíhaly ještě v pondělí ráno. Většina migrantů pocházela z Libye a subsaharské Afriky.

Nejméně devět lidí plavbu nepřežilo, když se zhruba 130 kilometrů od břehů Libye jejich plavidlo potopilo. Více než 140 dalších se italské námořní stráži podařilo z vody vylovit.

Uprchlíci, s nimiž se zástupci IOM v Itálii setkali, vypověděli, že na vyplutí v pašeráckých úkrytech v Libyi čekali déle než měsíc. Pašeráci se k nim podle jejich slov chovali krutě.

Foto: Reuters

Migranti zachránění Italy

Nezvládají nápor

Itálie opakovaně varuje, že nápor běženců nezvládá. Přitom Evropská unie loni na podzim omezila své záchranné operace v oblasti. Teď se čeká, že by svůj přístup mohla počátkem května znovu přehodnotit.

Hlídky v rámci evropské mise Triton střeží vody a vyrážejí „jen“ do vzdálenosti zhruba 50 kilometrů od břehů Itálie, takže většinu záchranných akcí tento měsíc podnikaly v mezinárodních vodách lodě italské pobřežní stráže samy s pomocí několika komerčních plavidel.

Ti, kdo upozorňují na nedostatky mise Triton, která měsíčně přijde na 2,9 miliónu eur (79 miliónů korun), poukazují také na vysoký počet obětí z řad běženců. Letos už jich je okolo 480, zatímco loni v tuto dobu to bylo zhruba 50.

Reklama

Výběr článků

Načítám