Hlavní obsah

V Donbasu zesílila palba, jeden voják zemřel a šest bylo zraněno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck
Aktualizováno

Na východě Ukrajiny se o uplynulém víkendu situace výrazně zostřila, když se zintenzivnila palba vedená údajně i z těžkých zbraní, jež by měly být daleko od bojových linií. Uvedly to vládní i povstalecké zdroje, ale také mise OBSE. Vzbouřenci též oznámili, že v neděli při palbě protivníka nedaleko Doněcku zahynuli dva místní novináři, později se ale ukázalo, že žijí. Armáda na druhé straně sdělila, že od neděle padl další voják a šest utrpělo zranění.

Foto: Oleksandr Klymenko, Reuters

Ukrajinský voják na doněckém předměstí Pisky, kde se odehrávaly jedny z nejtvrdších bojů s proruskými separatisty.

Článek

Zhoršená situace v Donbasu patrně ztíží jednání šéfů diplomacií Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska v pondělí večer v Berlíně.

Separatisté v noci na pondělí nejprve oznámili, že u obce Pisky zemřeli v neděli večer dva novináři, jejichž auto zasáhl granát vypálený ukrajinskou armádou. Později dali na vědomí, že o život přišel jeden, zatímco druhý vyvázl se zraněními. Nakonec kolem poledne sdělili, že jsou oba naživu, i když zranění, jeden vážně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinské zdroje potvrdily, že u obce Pisky o pravoslavných Velikonocích pokračovaly přestřelky, do nichž se zapojily i tanky a těžké dělostřelectvo.

Foto: Reuters

Sapér separatistů na předměstí Doněcku připravuje k destrukci ukrajinskou munici

Agentura Ukrinform ráno přinesla zprávu z facebookového účtu vládní jednotky nacházející se v této oblasti, v níž se tvrdí, že separatisté ostřelovali její pozice fosforovou municí. Ke sdělení o "stovkách projektilů s napalmem" jsou i přiloženy záběry, zda jsou ale aktuální, není zřejmé.

Vzbouřenci tuto zprávu následně během dopoledne popřeli. "Ministerstvo obrany" povstalecké Doněcké lidové republiky podle agentury TASS uvedlo, že povstalci žádnou takovou výzbroj nemají a že informace není nic jiného než další provokace ukrajinských sil.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v pátek vyzvala bojující strany, aby během velikonočních svátků, které v pravoslavném světě připadly na uplynulý víkend, důsledně dodržovaly příměří. Ukrajinská i ruská média ale i během soboty a neděle informovala o porušování klidu zbraní na několika místech fronty.

Mise OBSE na svém webu sdělila, že v neděli od 10:35 SELČ do 16:00 SELČ zaznamenala během přestřelek mezi armádou a rebely v Doněcké oblasti 1166 explozí dělostřeleckých a minometných granátů.

Povstalci podle agentury TASS obvinili vládní jednotky, že za uplynulých 24 hodin porušily příměří šestašedesátkrát, přičemž prý střílely i ze samohybných houfnic a z tanků. Zintenzivnění palby protivníka v poslední době se podle nich odrazilo mimo jiné v tom, že se během minulého týdne proti předchozím týdnům ztrojnásobil počet jejich zraněných bojovníků.

Foto: Reuters

Členové pozorovatelské mise OBSE u poničených domů na předměstí Doněcku Spartak

Kromě Doněcké oblasti se podle vládních zdrojů ale střílelo i v druhém separatistickém regionu, Luhanské oblasti. Tamní gubernátor Hennadij Moskal, loajální vůči Kyjevu, v pondělí podle agentury Ukrinform sdělil, že se situace v oblasti v noci na pondělí zkomplikovala.

Jako příklad uvedl palbu, kterou rebelové vedli mimo jiné i z tanku od dvou hodin do půl šesté ráno na stanoviště armády na takzvané Bachmutce, komunikaci vedoucí z povstaleckého Luhanska na severozápad směrem k Severodoněcku a Rubižnému. Dvouhodinový boj, v němž prý přišly ke slovu i granátomety, se kolem půlnoci rovněž odehrával na okraji vesnice Trjochizbenka. Skončil, až když se povstalci opět stáhli.

Reklama

Výběr článků

Načítám