Hlavní obsah

Masakry Arménů před sto lety nazval papež František genocidou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za genocidu označil při nedělní mši ve svatopetrském chrámu papež František masakry Arménů, které v Turecku vypukly před sto lety. Turecko vzápětí předvolalo vatikánského velvyslance, aby protestovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František při mši ve svatopetrském chrámu Video: Reuters

 
Článek

"V minulém století naše lidská rodina překonala tři obrovské a bezpříkladné tragédie. První, která bývá považována za první genocidu 20. století, postihla arménský lid," uvedl František citující dokument, který podle AFP v roce 2001 podepsal tehdejší papež Jan Pavel II. a tehdejší arménský patriarcha. "Další dvě spáchal nacismus a stalinismus. I později došlo na masové vyhlazování, například v Kambodži, Rwandě, Burundi a Bosně," dodal.

Ačkoli Jan Pavel II. použil výraz genocida v dokumentu a František ho také několikrát použil, než se stal před dvěma lety papežem, je to podle agentury AFP poprvé, co tento termín zazněl z úst hlavy katolické církve takto na veřejnosti.

Foto: Andreas Solaro, ČTK/AP

Papež František

Arméni odhadují, že se obětí masakrů v letech 1915 až 1917 stalo 1,5 miliónu jejich krajanů. Za genocidu to uznala dvacítka zemí včetně Francie, Itálie, Ruska či Slovenska.

Česká republika vraždění jako genocidu formálně neuznala. Prezident Miloš Zeman nicméně podle arménských médií při loňské návštěvě Sargsjana v Praze hromadné vraždy Arménů za genocidu označil.

Turecko jako nástupce Osmanské říše rezolutně odmítá, že by se na Arménech dopustilo genocidy. Tehdejší dění označuje za občanskou válku, která si vyžádala na 300 000 až 500 000 arménských obětí a stejný počet mrtvých na turecké straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám