Hlavní obsah

Rakouský prezident odmítl pozvání na oslavy konce války v Moskvě

– Vídeň

Rakouský prezident Heinz Fischer ve čtvrtek odmítl pozvání Ruska na oslavy konce druhé světové války, které se uskuteční v Moskvě 9. května. S odvoláním na prezidentskou kancelář o tom informoval deník Der Standard. Připojil se tak k řadě dalších západních politiků, kteří se slavnosti nezúčastní. Z hlav států Evropské unie zatím účast potvrdil jen český prezident Miloš Zeman.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Rakouský prezident Heinz Fischer

Článek

Rakouského prezidenta v Moskvě při oslavách konce války zastoupí údajně velvyslanec Emil Brix. Svému protějšku Vladimiru Putinovi prý Fischer poslal dopis, v němž uctil "milióny obětí Sovětského svazu během druhé světové války".

Kvůli napjatým vztahům s Ruskem v důsledku ukrajinské krize odmítli účast na oslavách k 70. výročí konce druhé světové války v ruské metropoli mimo jiné americký prezident Barack Obama, francouzský prezident François Hollande, polský prezident Bronislaw Komorowski či slovenská hlava státu Andrej Kiska. Německá kancléřka Angela Merkelová dorazí do Moskvy až 10. května, aby položila věnec k pomníku neznámého vojína.

Kromě českého prezidenta Zemana potvrdil z evropských hlav států svou účast jen srbský prezident Tomislav Nikolić. Dorazit by měl i řecký premiér Alexis Tsipras a zástupce Kypru. Potkat se budou moci s nejvyššími představiteli Číny či KLDR.

U příležitosti oslav 60. výročí konce války v roce 2005 dorazila ještě do Moskvy řada státníků včetně amerického prezidenta George Bushe či německého kancléře Gerharda Schrödera.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám