Hlavní obsah

V centru Bratislavy se uskutečnila proruská i proevropská demonstrace

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Vlajky Evropské unie, USA a NATO vlály ve čtvrtek jen asi 500 metrů od transparentů „Nechceme základny NATO“ a „Yankee Go Home“. V centru Bratislavy se ve stejnou dobu konala proruská i proevropská demonstrace.

V Bratislavě se uskutečnila proruská i proevropská demonstraceVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Chtěli jsme ukázat, že stoupenci ruského imperialismu jsou ve skutečnosti v menšině. Inspirovaly nás události v České republice při přejezdu amerického konvoje,“ řekl Novinkám Richard Lifka, jeden z organizátorů proevropského shromáždění.

„Chceme projevit vůli setrvat v NATO a v Evropské unii,“ dodal. Organizátorům proevropské demonstrace se podle vlastních slov líbila manifestace prozápadního myšlení, která se odehrála v souvislosti s přejezdem amerického konvoje.

„Řekli jsme si, že i u nás na Slovensku bychom měli dát najevo, že existuje proevropsky orientovaná většina,“ konstatoval další z organizátorů Roman Jančiga. „Přišel jsem na tuto akci, protože podle mě je NATO záruka bezpečnosti,“ uvedl Ondrej, který držel v rukou americkou vlajku.

Čarnogurský po boku komunistů

Ve druhé části náměstí se sešla pestřejší společnost. Mezi účastníky se objevil bývalý disident, bývalá místopředsedkyně Slovenské národní strany i členové Komunistické strany Slovenska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský expremiér Ján Čarnogurský na proruské demonstraci v Bratislavě

„Spojuje nás nesouhlas s umístěním základen NATO na Slovensko,“ řekl Novinkám expremiér a bývalý disident Ján Čarnogurský.

Snažil se vysvětlit, proč se objevil na proruské demonstraci ve společnosti představitelů Komunistické strany Slovenska. „Jsem bývalý disident a hlásím se k tomu. Komunismus bylo potřeba svrhnout, ale tato kapitola je pro mě uzavřená,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám