Hlavní obsah

Labouristé předstihli torye, podporu skotských separatistů nechtějí

– Londýn • Aktualizováno

Britští opoziční labouristé získali měsíc před parlamentními volbami mírný náskok ve voličských preferencích před vládnoucími konzervativci. Podle nového průzkumu agentury YouGov by je volilo 35 procent lidí, zatímco stranu premiéra Davida Camerona o dvě procenta méně.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Předchozí průzkumy naznačovaly vyrovnaný poměr hlasů mezi oběma hlavními stranami.

Třetí pozici za tradičními rivaly stabilně v průzkumech drží protievropská formace UKIP, která by podle čerstvé ankety dostala 14 procent hlasů. Do parlamentu by se dostali i současní Cameronovi vládní partneři, liberální demokraté s osmi procenty hlasů.

Labouristé, vedení Edem Milibandem, ale odmítli pomoc skotských separatistů ze Skotské národní strany (SNP).

"Nechci, aby David Cameron byl dále premiérem. Nabízím pomoc, aby se premiérem stal Ed Miliband," řekla předsedkyně SNP Nicola Sturgeonová v úterý večer v předvolební televizní debatě skotských politiků. Potvrdila, že hodlá dál usilovat o odtržení Skotska od Londýna a uspořádat k tomu nové referendum.

Většina opět ohrožena

"Nicolo, nepotřebujeme tvoji pomoc," reagoval podle Reuters předseda skotských labouristů Jim Murphy na nabídku. Varoval voliče, že hlasovat pro nacionalistickou SNP znamená rozdělovat opozici a pomáhat Cameronovi zůstat u moci. Ukončit vládu konzervativců je podle něj možné jen hlasováním pro labouristy.

Volby se v Británii konají 7. května a podle předchozích průzkumů mají být nejvyrovnanější za dlouhá desetiletí, neboť konzervativci i labouristé mají skoro stejný počet stoupenců. To by znamenalo, že ani jedna ze stran by nezískala ve sněmovně většinu a s ní šanci sestavit jednobarevnou vládu. Tato situace nastala v poválečné historii jen jednou - po minulých volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám