Hlavní obsah

Dnes není doba normálních vztahů s Ruskem, USA se zastaly Schapira proti Zemanovi

– Washington • Aktualizováno

Spojené státy nebrání českému prezidentovi Miloši Zemanovi v účasti na květnové vojenské přehlídce v Moskvě. Současně ale podporují svého velvyslance v Praze Andrewa Schapira, který se nad Zemanovou cestou pozastavil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Český prezident Miloš Zeman s americkým velvyslancem Andrewem Schapirem

Článek

„Dnes není doba normálních vztahů s Ruskem,“ prohlásila k věci v pondělí mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. Dodala, že ambasador Schapira má „plnou důvěru“ Washingtonu.

Harfová ve vyjádření pro agenturu AP potvrdila, že Washington chápe touhu uctít památku obětí druhé světové války. Na druhou stranu by ale podle Američanů měli být evropští státníci v době zhoršujících se vztahů s Ruskem jednotní. „S našimi partnery neustále vedeme debatu o tom, zda se tam vypraví, a o jejich vztahu s Ruskem. Rozhodně věříme, že evropská jednota je důležitá,“ dodala Harfová.

Chce vzdát hold osvoboditelům

Miloš Zeman se na rozdíl od svých evropských kolegů chystá na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě. Kritici upozorňují na to, že by neměl být u přehlídky zbraní, s jejichž pomocí Rusko anektovalo Krym, navíc po boku severokorejského diktátora Kim Čong-una. Pražský hrad zdůrazňuje úctu vůči miliónům příslušníkům Rudé armády, která osvobodila i Československo.

Schapiro se nad Zemanovou cestou pozastavil na konci března v České televizi v pořadu Události, komentáře. „Chápu, když prezident Zeman říká, že je třeba uctít oběti 2. světové války ze všech zemí. Ale symbolika toho, že možná bude jediným představitelem státu Evropské unie na tribuně a sledovat vojenskou přehlídku ruské armády, když ta armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, tak to možná je poněkud prekérní,“ prohlásil.

Ještě předtím ale řekl: „Není na mně nebo na kterékoli jiné zemi, aby říkala českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat.“

Zeman se vůči Schapirovi ostře vymezil o týden později v rozhovoru pro Parlamentní listy. Prohlásil, že si nenechá od žádného velvyslance radit, a dodal, že Schapiro má dveře na Hrad zavřené. [celá zpráva]

Ambasador reagoval výrokem, že této reakce lituje, přesto má Miloš Zeman dveře na velvyslanectví USA dále otevřené. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám