Hlavní obsah

Porošenko se už nebrání referendu o posílení proruských oblastí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí veřejně odvolal své výhrady vůči referendu, které by mohlo zvýšit pravomoci odbojným proruským oblastem, kde už více než rok trvají boje. Změnil tak podle agentury AP dosavadní postoj své vlády. Proruští separatisté na to ale reagovali odmítavě.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Konflikt mezi rebely podporovanými Ruskem a vládními jednotkami na východě Ukrajiny si vyžádal více než 6000 životů. Demonstranti ve východoukrajinských oblastech na začátku konfliktu žádali hlasování o větší autonomii. Ukrajinská vláda to ale tehdy odmítala.

V pondělí se však Porošenko sešel s parlamentním výborem, který připravuje dodatky k hlavním ukrajinským zákonům, a prohlásil, že nebude proti tomu, když se komise rozhodne pro podobné referendum.

"Jsem připraven vyhlásit referendum k otázce státních pravomocí, pokud rozhodnete, že je to potřeba," řekl v televizní debatě se členy výboru.

Zároveň zdůraznil, že je ale stále proti federalizaci Ukrajiny, jak si přeje Rusko. Je ovšem pro decentralizaci moci ve prospěch regionů. V rukách ústřední vlády by podle něj mělo zůstat hlavně rozhodování v bezpečnostních, obranných a zahraničních otázkách.

Jde proti dohodám, tvrdí separatisté

Podle zmocněnce proruských vzbouřenců Denise Pušilina se Porošenko ale snaží jít proti politickým reformám vyplývajícím z mírových dohod z Minsku. "Velký počet Porošenkových prohlášení nejenže je v rozporu s minskými dohodami, ale i se zdravým rozumem," prohlásil Pušilin podle agentury AFP.

"Jsou to zcela nepřijatelné věci. Všechno co (v Kyjevě) říkají a dělají nemá nic společného s minskými dohodami," dodal Pušilin. Jedním z problémů je, že k přípravám dodatků k hlavním ukrajinským zákonům nemohou říci své názory zástupci separatistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám