Hlavní obsah

Hysterický velvyslanec, Zemanova čest. Rusko chválí prezidentův postoj k Schapirovi

Aktualizováno

Velký ohlas má v pondělí v ruském tisku a na sociálních sítích slovní přestřelka mezi Pražským hradem a velvyslanectvím USA v ČR. Výhrady velvyslance Andrewa Schapira vůči cestě prezidenta Miloše Zemana na moskevské oslavy konce druhé světové války i prezidentovu reakci zaznamenala i ruská média.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Pádná odpověď českého prezidenta velvyslanci USA! Věrnost památce sovětských vojáků, kteří padli v boji s fašismem, dělá Miloši Zemanovi čest," napsal na Twitteru zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov. K polemice mezi Zemanem a americkým diplomatem se na Twitteru vyslovil i šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov, který výroky Shapira označil za hysterické.

"Soudě podle hysterie velvyslance USA v Česku je Washington kvůli cestám západních vůdců 9. května do Moskvy nervózní. Bojí se, že se izolace (Ruska) nepovede," napsal Puškov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zprávu o slovní přestřelce Zemana se Schapirem zaznamenala hlavní ruská média, napříkla Ria Novosti nebo stanice Echo Moskvy.

Schapiro versus Zeman
Počátkem sporu byla velvyslancova kritika Zemanovy cesty do Moskvy. Podle Shapira je cesta na vojenskou přehlídku vzhledem k aktuální ruské zahraniční politice "nešťastná". "Rozumím tomu, že chce vzdát hold obětem druhé světové války. Nicméně si myslím, že by bylo nešťastné, kdyby se prezident Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil vojenské přehlídky v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují sousední zemi," upozornil Schapiro.
Zeman na to Parlamentním listům řekl, že Schapiro má kvůli svým slovům dveře na Pražský hrad zavřené. "Nedovedu si představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat. A nenechám si mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem," řekl serveru Zeman.
"Je mi líto, že prezidenta Zemana se mé vyjádření dotklo. Očekával bych, že jakožto někdo, kdo tvrdí, že si váží přímočarého jednání, prezident ocení mou upřímnost," uvedl na Zemanovu kritiku americký diplomat.

Sporu mezi českým prezidentem a velvyslancem USA se v komentáři věnuje moskevský list Argumenty i fakty (AiF). Píše, že Zemanovo rozhodnutí cestovat do Moskvy podporuje absolutní většina českých občanů. Česká vláda podle AiF se "zaťatými zuby" uvolnění výdajů na financování Zemanovy cesty už schválila. Kabinet ale zřejmě prezidentovu cestu do Moskvy schválí až na středečním zasedání.

Zcela opačné názory pak zaznívají ze západních médií. Podle amerického listu The Wall Street Journal se na ní ukazuje zvětšující se propast mezi hlavou malého státu Evropské unie na straně jedné a politiky, spojenci a veřejností v jeho vlastní zemi na straně druhé.  německý deník Der Spiegel ve svém článku naznačil, že Zemanovy cestovní plány poškodily vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrew Schapiro

Většina evropských politiků do Moskvy nepojede

Rusko rozeslalo do světa 68 pozvánek na oslavy, které 9. května vyvrcholí vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí. Podle zpráv ruského tisku je jistá přítomnost prezidentů České republiky, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, šéfů separatistické Abcházie a Jižní Osetie, prezidentů Indie, Číny, Jižní Afriky, KLDR, Vietnamu a Kuby.

Očekávají se i vůdci povstaleckých území na východě Ukrajiny. Z evropských státníků se ruská média zmiňují kromě Zemana jen o prezidentovi a premiérovi Řecka. Dříve se v seznamu hostů objevovalo i jméno kyperského prezidenta, spekulovalo se také o slovenském premiérovi Ficovi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám