Hlavní obsah

Vůdce Pravého sektoru se stal poradcem ukrajinského ministra obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vůdce polovojenské a krajně nacionalistické skupiny Pravý sektor, Dmytro Jaroš se stal poradcem ukrajinského ministra obrany. V pondělí to s odkazem na informace ukrajinské armády a Pravého sektoru uvedla agentura AFP. Prezident Petro Porošenko pak v pondělí odvolal své výhrady vůči referendu o pravomocích oblastí na východě země.

Foto: Profimedia.cz

Dmytro Jaroš

Článek

Pravý sektor je v Rusku označován za teroristickou organizaci. Jeho členové pomáhají vojákům bojovat proti proruským silám na východě Ukrajiny.

Třiačtyřicetiletý Dmytro Jaroš, který je od loňského října poslancem ukrajinského parlamentu, se stal poradcem náčelníka generálního štábu Viktora Muženka. Bude hrát prostředníka mezi oddíly dobrovolníků a velením vojsk, upřesnila armáda.

"Chceme být vůči nepříteli jednotní a naším cílem je spolupráce a integrace jednotek dobrovolníků do ozbrojených sil," vysvětlil podle AFP mluvčí generálního štábu. Dodal, že Jarošovy oddíly "zůstanou autonomní, ale budou financovány ministrem obrany".

Jaroš nedávno řekl, že chce legalizovat své jednotky bojující proti separatistům v Donbasu a že o tom jedná s ukrajinskou armádou. Jeho lidé jsou známí svou nulovou tolerancí vůči pití alkoholu a působí v nejžhavějších místech konfliktu.

Navzdory příměří zabili v neděli dopoledne proruští separatisté na východě Ukrajiny šest vládních vojáků. [celá zpráva]

Porošenko již není proti referendu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí veřejně odvolal své výhrady vůči referendu, které by mohlo zvýšit pravomoci odbojným proruským oblastem, kde už více než rok trvají boje. Změnil tak podle agentury AP dosavadní postoj své vlády.

Foto: Radovan Stoklasa , Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Porošenko se sešel s parlamentním výborem, který připravuje dodatky k hlavním ukrajinským zákonům, a prohlásil, že nebude proti tomu, když se komise rozhodne pro podobné referendum.

"Jsem připraven vyhlásit referendum k otázce státních pravomocí, pokud rozhodnete, že je to potřeba," řekl v televizní debatě se členy výboru. Zároveň zdůraznil, že je ale stále proti federalizaci Ukrajiny

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko poslalo na Donbas další konvoj

Nový konvoj s humanitární pomocí vyslalo Rusko na východní Ukrajinu. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Interfax. Podle ní jde už o 23. konvoj v pořadí.

Ruská armáda mění na Ukrajině taktiku

Rok po začátku konfliktu na východě Ukrajiny je přítomnost ruských vojáků v Donbasu stále dobře viditelná, jejich role se ale mění. Napsala to v pátek...

Výběr článků

Načítám