Hlavní obsah

Ruská propaganda v Česku sílí, upozorňuje BBC

Novinky,

Od propuknutí ukrajinské krize rostou proruské weby v České republice jako houby po dešti, píše BBC. Propagační kampaň Kremlu podle ní vyvolává obavy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Odjezd amerického konvoje z Prahy

Článek

Většina ruské propagandy míří dlouhodobě na pobaltské země, kde žije početná ruská menšina, která je ostrakizovaná. Moskva jí nabízí zpravodajství v ruštině a její pohled. [celá zpráva] Lotyšsko dokonce spustilo vlastní ruskojazyčné vysílání, aby čelilo ruské propagandě. [celá zpráva]

Od propuknutí nepokojů na Ukrajině na konci roku 2013 ale přibývá v ČR prorusky orientovaných webů. Podle BBC je však ruská vláda zjevně přesvědčena, že v České republice, která v roce 1999 vstoupila do NATO a o pět let později byla přijata do EU, panuje určitá nespokojenost, kterou může využít.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Igor Nikolajčuk z Ruského institutu pro strategická studia na webu Sputnik uvedl, že Česká republika je rozdělená země, kde jsou tendence jít protikladnými směry – část míří k Německu, druhá k slovanskému světu.

Foto: Ondřej Novák, ČTK

K areálu kasáren v pražské Ruzyni přišli protestovat odpůrci průjezdu americké kolony.

BBC zmiňuje i českého prezidenta Miloše Zemana, který jako jeden z mála zpochybňuje rozumnost protiruských sankcí přijatých po anexi Krymu. Jako jeden z mála politiků EU se zúčastní 9. května přehlídky na Rudém náměstí k vítězství v druhé světové válce.

Proruské weby

V České republice působí několik desítek proruských webů, jejichž seznam před pár týdny zveřejnila média. Vzhledem k tomu, že mnohé mají profesionální podobu, vyvolává to otázky, kdo je financuje a kdo je jejich skutečný vlastník.

Přímo z Ruska šíří propagandu web Sputnik, což je v březnu přejmenovaný vládní Hlas Ruska. Nový název je nejen neutrálnější, ale také vyvolává reminiscence na dobu přelomu padesátých a šedesátých let, kdy kosmickému výzkumu dominoval Sovětský svaz.

Tyto weby šíří především ruský pohled na krizi na Ukrajině, jejíž západní část nebo přímo kyjevskou vládu označují za fašistickou. V tomto tématu uspívají nejvíc, protože se v ČR mnohdy šířil nekritický pohled Kyjeva a jeho propaganda se bere jako pravdivý pohled.

BEZ KOMENTÁŘE: Odjezd amerického konvoje z ČRVideo: Jan Švábek, Právo

Proruské weby ale také varují před rozpínavostí Spojených států, které se podle nich snaží rozšiřovat sféru vlivu až k ruským hranicím. Varují před rostoucí přítomností jednotek na NATO na východě EU a před stále četnějšími vojenskými cvičeními Aliance v této oblasti.

Selhání s kolonou

K propagandě využily zejména průjezd kolony amerických transportérů přes České území, kdy se zaměřovaly jen na protesty a mnohdy dokonce lidi vítající konvoj prezentovali jako odpůrce.

Sázely přitom na odpor, který vyvolal vstup do NATO těsně před zahájením bombardování Jugoslávie v roce 1999. Přes český vzdušný prostor tehdy létaly bombardéry útočící na Miloševičův stát.

Průjezd kolony dokonce ve Sputniku odsoudil někdejší poradce bývalého prezidenta Václava Klause Petr Hájek, který také stojí v čele opozičního webu ProtiProud. Pro Sputnik uvedl, že průjezd kolony je šokující ukázkou imperialistického chování USA. Obvinil NATO, že připravuje válku s Ruskem.

Nedávný průzkum ČT ale ukázal, že 82 procent oslovených obyvatel ČR nemělo výhrady k průjezdu amerického konvoje a 57 procent z nich uvedlo, že debata o jeho průjezdu byla zbytečná.

Proruské se mísí s antisystémovým

BBC se ale už nevěnuje další analýze webů, kdy některé jsou primárně proruské, ale další antisystémové, a jejich proruská propaganda je součástí boje proti stávajícímu uspořádání světa.

I když mnohdy jdou ruku v ruce s ruskou propagandou, mnohdy se na nich objevuje kritika Ruska jako supervelmoci, která není lepší než USA. Podobné je to s weby, zaměřujícími se na spiklenecké teorie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám