Hlavní obsah

V Alpách našli druhou černou skříňku airbusu Germanwings

– Berlín • Aktualizováno

Vyšetřovatelé havárie Airbusu A320 Germanwings, který se zřítil ve Francii, našli druhou černou skříňku, ve které jsou zaznamenány letové údaje. Uvedl to pro DPA francouzský prokurátor Brice Robin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyrážejí do terénuVideo: Reuters

 
Článek

Údaje z černé skříňky by mohly napomoci odhalit příčinu pádu stroje.

Za nejpravděpodobnější se považuje to, že s ním záměrně havaroval druhý pilot Andreas Lubitz. Když kapitán odešel na toaletu, převzal řízení, ale kapitána pak už nepustil do kabiny. Ten se do ní marně dobýval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyšetřovatelé však stále nevylučují možnost technické závady. Tuto by mohly vyloučit právě údaje ze záznamníku letových údajů.

Zatím ale není jasné, v jakém stavu druhá černá skřínka je. Záznamník hovorů v kabině byl silně poškozen, ale podařilo se z něj získat data, která ukázala, že Lubitz zřejmě navedl letoun proti zemi záměrně.

Foto: Y. Malenfer, francouzské ministerstvo vnitra, Reuters

Záchranáři a vyšetřovatelé na místě havárie Airbusu A320 nedaleko městečka Seyne-les-Alpes

Dlouhé pátrání po druhé černé skříňce ze stroje, který se zřítil 24. března, ukázalo podle listu The Jerusalem Post, že by technologii zápisníků letových údajů bylo potřeba modernizovat a data by se měla nejen nahrávat, ale také odesílat rovnou z paluby stroje na krátkých vlnách nebo přes satelit. Takto by šlo lépe kontrolovat i pohyb letadel, aby se neopakoval případ zmizelého Boeingu 777 Malaysian Airlines z loňského roku. Mezi 150 oběťmi stroje letícího z Barcelony do Düsseldorfu byl totiž i jeden Izraelec.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám