Hlavní obsah

Jednání o jaderném programu Íránu se protahují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lausanne

Rozhovory Íránu se šesti mocnostmi o íránském jaderném programu se protahují o další den. Francouzský ministr financí Laurent Fabius v noci na čtvrtek prohlásil, že Írán se musí více snažit, aby dohoda mohla být dokončena. Strany jsou podle něj v závěrečné, avšak nejobtížnější fázi, napsala agentura Reuters.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Článek

„Jsme jen pár metrů od cílové čáry, ale je to vždy tak, že ty poslední metry jsou ty nejobtížnější,” prohlásil Fabius, který se vrátil k jednáním. Dodal, že západní země chtějí silnou a ověřitelnou dohodu a jsou zde stále body, ve kterých je třeba pokročit, především na straně Íránu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

S Íránem vyjednává šest zemí – USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo. Smyslem rozhovorů je přimět Írán k ústupkům, které oddálí jeho možnost získat atomovou bombu. Výměnou pak mají být rušeny sankce proti němu.

Rámcová dohoda měla být vypracována do konce března, připravenou dohodu ale podle britského tisku odmítl íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Jednání proto byla prodloužena a podle diplomatů jsou vyhlídky na dokončení či kolaps jednání v příštích hodinách zhruba vyrovnané.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám