Hlavní obsah

Německo půjčí Ukrajině téměř 14 miliard pro nastartování ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo poskytne Ukrajině půjčku ve výši 500 miliónů eur (13,8 miliardy Kč) a chce pobízet firmy k investicím v zemi. Opatření by měla pomoci nastartovat ukrajinský hospodářský růst. Ve středu to po jednání v Berlíně oznámili německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

„Dnes jsme podepsali společné prohlášení o záměru Německa poskytnout Ukrajině úvěrový rámec 500 miliónů eur. Z toho by 200 miliónů mělo sloužit k podpoře fungování státu a 300 miliónů k nastartování ekonomiky,” řekl Jaceňuk.

Podle ukrajinského premiéra by peníze měly posloužit k budování infrastruktury. Kyjev chce část z nich také použít pro poskytování úvěrů malým a středním ukrajinským podnikům.

Německé podniky mají zájem

Merkelová chce také podporovat vstup německých firem na ukrajinský trh. „Nemůžu mluvit za každou jednotlivou firmu, zda se rozhodne k investici (na Ukrajině) nebo ne. Ale chceme, aby na Ukrajině co nejvíc německých podniků zůstalo a aby se tam vydávaly i další firmy,” řekla kancléřka.

Podle ní se německé podniky o situaci na Ukrajině zajímají, což Merkelová považuje za signál, že chtějí s touto zemí obchodovat.

Ke zvýšení zájmu firem o investice na Ukrajině by podle Merkelové měly přispět i reformy, které by omezily korupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám