Hlavní obsah

Z paluby airbusu se zachovalo video, zachycuje zoufalé výkřiky před havárií

– Berlín/Paříž • Aktualizováno

Listy Bild a Paris Match v úterý informovaly o videu, které prý zachycuje chaos na palubě v posledních sekundách před nárazem letounu Germanwings do alpského masivu na jihu Francie. Video se zachovalo na paměťové kartě mobilního telefonu. V zóně nárazu ji prý našel zdroj blízký vyšetřování a video poskytl německému bulvárnímu deníku a francouzskému týdeníku k nahlédnutí. Video požadují vyšetřovatelé.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský záchranář u jedné z trosek zříceného Airbusu A320

Článek

Video z letu 4U9525 je několik sekund dlouhé a dokumentuje, co se na palubě dělo bezprostředně před zřícením, informoval Bild. Podle listu paměťová karta náraz přečkala nepoškozená a je důležitým důkazním materiálem.

Podle Bildu video podporuje vyjádření francouzského prokurátora Brice Robina. Zoufalé výkřiky zachycené na videu potvrzují, že pasažéři věděli, v jaké situaci se ocitli. V několika jazycích je slyšet zvolání "Můj bože".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Video také potvrzuje dosavadní domněnky vyšetřovatelů, že se kapitán letounu snažil proniknout do kokpitu za pomoci sekery nebo jiného železného předmětu. Nejméně třikrát je totiž slyšet kovové rány.

Krátce před koncem videa se zdá, že část stroje se otřela o horu. Poté je vidět, jak kabina náhle uhnula na stranu; ještě jednou je slyšet výkřiky a pak video končí. I když jsou záběry chaotické a zcela rozmazané a nejsou na nich rozpoznatelné jednotlivé osoby, je pravost videa podle Bildu nezpochybnitelná.

Záběry pocházejí ze zadní části letounu. Není jasné, zda je pořídil někdo z pasažérů, nebo z posádky.

Vyšetřovatelé požadují video

"Pokud je pravdivé tvrzení, že někdo takovým videem disponuje, měl by ho bezodkladně předat vyšetřovatelům," řekl agentuře AFP francouzský prokurátor Brice Robin, který je pověřen justičním vyšetřováním zkázy Airbusu A320 se 150 lidmi na palubě.

Robin tak zároveň popřel, že by vyšetřovatelé měli k dispozici jakékoli video zachycující leteckou katastrofu z francouzských Alp.

Z úmyslného navedení stroje proti horskému masivu je podezřelý druhý pilot Andreas Lubitz, který zřejmě využil chvíle, kdy si hlavní pilot odskočil na toaletu. Sedmadvacetiletý kopilot už ho pak nepustil zpátky. V troskách stroje zahynulo všech 150 lidí, kteří byli na palubě.

Postupně se ukazuje, že Lubitz během svého života trpěl depresemi a údajně měl i sebevražedné sklony. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám