Hlavní obsah

Vichřice ochromila železniční dopravu v Německu, amsterdamské letiště zrušilo desítky letů

Vichřice provázená deštěm a sněžením na mnoha místech Německa ochromila železniční dopravu. Nejhorší je situace v Severním Porýní-Vestfálsku, kde dopravce Deutsche Bahn zrušil všechny vlaky na místních a regionálních linkách. Problémy jsou i na silnicích, kde dopravu blokují polámané větve a vyvrácené stromy. Bouře už si v Německu a Rakousku vyžádala přinejmenším po jedné oběti

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky bouře v NěmeckuVideo: Reuters

 
Článek

Komplikace vítr působí také v Nizozemsku, v Belgii a v Rakousku. Vozovky ve střední Evropě na některých místech pokryla vrstva sněhu.

Podle Deutsche Bahn vichřice poškodila v Severním Porýní-Vestfálsku elektrické vedení na tratích do té míry, že není možné zachovat provoz. Dopravce zrušil od 11:00 SELČ až do půlnoci všechny spoje na krátkou vzdálenost. Dálkové vlaky nabírají velká zpoždění.

Špatná situace je také na železničních tratích u Mnichova. Na několik hodin byl v úterý přerušen provoz na hlavním tahu z bavorské metropole do Augsburgu. S výpadky spojů a zpožděními musí po zbytek dne počítat i cestující v Dolním Sasku, v Meklenbursku-Předním Pomořansku a v Bádensku-Württembersku. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem zrušilo kolem 40 letů.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Němečtí hasiči odstraňují následky vichřice

Nedaleko dolnosaského Osnabrücku na vlak Intercity spadlo několik stromů vyvrácených větrem. Stromy poškodily poslední tři vagóny vlaku, ten ale zůstal na kolejích. V soupravě cestovalo přes 200 lidí, podle policie nikdo z nich nebyl zraněn. Bez zranění se obešla i nehoda regionálního vlaku u Norimberku, který narazil do stromu spadlého na koleje.

Jeden člověk zemřel

Bouře už si v Německu vyžádala nejméně jednu oběť. V Sasku-Anhaltsku se podle serveru Focus Online zřítil na muže blok betonové zdi, když se ji snažil zajistit proti pádu.

Německá policie varuje také chodce a motoristy před nebezpečím, které představují polámané větve a vyvrácené stromy. Ty zablokovaly mnoho silnic a podle serveru Bild.de je policisté a hasiči zejména v Severním Porýní-Vestfálsku nestíhají odklízet.

Foto: Bodo Marks, ČTK/AP

Remorkér se probíjí vlnami nedaleké německého pobřeží

Počasí zavinilo také několik nehod na německých dálnicích. K nejvážnější došlo nedaleko Rostocku, kde se v krupobití srazilo 11 osobních vozů. Při havárii byli zraněni dva lidé, podle policie škoda dosáhla přinejmenším 100 000 eur (2,75 miliónu Kč). Vítr také převrátil několik kamiónů, které na více místech krátkodobě zablokovaly dopravu.

Němečtí meteorologové upozorňují, že bouřlivé počasí potrvá po celý zbytek dne. S vichřicí a bouří se Německo potýkalo už v pondělí, kdy byli tři lidé zraněni padajícími stromy.

Amsterdamské letiště zrušilo na 80 letů

Silný vítr zasáhl také Nizozemsko, kde místní meteorologové vydali varování především pro severní provincie a oblasti na mořském pobřeží. Amsterdamské letiště Schiphol, které je čtvrté největší v Evropě, zrušilo kolem 80 letů. Upozornilo také na možná další zpoždění během dne. Také přístav v Rotterdamu uzavřel dvě překladiště kontejnerů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bouře v NěmeckuVideo: Reuters

Vítr vyvracel stromy a trhal elektrické dráty také v sousední Belgii.

Vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu působí problémy i v Rakousku. V Mauthausenu v úterý podle agentury APA zemřel 63letý muž, když chtěl zajistit zastřešení terasy. Důchodce se zřítil ze žebříku, spadl na dlažbu a utrpěl smrtelná zranění na hlavě.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Silný vítr na pobřeží Nizozemska

Popadané stromy odřízly od dodávek elektřiny několik domácností v 16 obcích západní rakouské spolkové země Tyrolsko. Komplikace silný vítr způsobil také lyžařům. Vleky nefungovaly například na oblíbeném Stubaiském ledovci, omezení se dotkla ale i dalších lyžařských středisek, včetně Arlbergu, Söldenu či Obergurglu. Podle rakouských meteorologů větrné počasí vydrží až do středy a zasáhne celou zemi.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Hasiči odstraňují strom, který v Berlíně spadl na auto.

Komplikace v Polsku a na Slovensku

Zimní počasí v úterý překvapilo řidiče v Polsku a na Slovensku, kde na silnicích leží souvislá vrstva sněhu a silný vítr ohrožuje plynulost provozu. V Polsku jsou největší problémy hlášeny z okolí Vratislavi, kde padaly stromy a zřítila se i pětimetrová zeď nově budovaného hotelu.

Na Slovensku jsou pro dopravu uzavřeny některé horské průsmyky. Sníh komplikuje podle serveru listu Sme dopravu i na přechodu do České republiky na silnici číslo 49 západně od Púchova. Slovenští meteorologové upozorňují, že počasí bude komplikovat dopravu i ve středu, zejména na severu a východě země.

Reklama

Výběr článků

Načítám