Hlavní obsah

V Kyjevě se stonásobně zvýšil nezákonný prodej zbraní

– Kyjev

V ukrajinském hlavním městě se v poslední době stonásobně zvýšil nezákonný prodej zbraní, z bojové zóny na východě země se do Kyjeva pašují pistole, samopaly, a dokonce i granátomety. Ukrajinské agentuře Ukrinform to řekl náčelník kyjevské policie Oleksandr Tereščuk. Na počtu násilných trestných činů se podle něj tato tendence zatím neprojevila.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

V Kyjevě vystavený obrněný transportér, který prý dobrovolnický prapor Azov ukořistil separatistům.

Článek

„V Kyjevě je dnes velké množství zbraní. Jejich nezákonný prodej se v poslední době zvýšil stokrát, v mnoha případech se zbraně pašují ze zóny protipovstalecké operace,” konstatoval kyjevský policejní šéf.

Časté jsou podle něj případy, že dobrovolníci zařazení do jednotek Národní gardy ani nevědí, že převážením zbraní do metropole porušují zákon. Jindy se pašeráci zbraní za příslušníky Národní gardy jen vydávají.

Kyjevská policie čas od času vyhlásí amnestii v naději, že lidé nezákonně držené zbraně dobrovolně odevzdají. Počet lidí, kteří amnestie využijí, je ale podle Tereščuka mizivý. „Lidé se zbraní zbavují ve srovnání s minulými lety méně, přestože zbraní je ve městě mnohem víc,” poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám