Hlavní obsah

Studenty, po nichž stříleli slovenští policisté, odškodnil ministr z vlastní kapsy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice studentů, po jejichž voze před dvěma lety omylem stříleli slovenští policisté na dálnici D2 asi dva kilometry před hranicí s Českem, dostala odškodné v celkové výši 9000 eur (přes 247 tisíc korun). Peníze jim vyplatil z vlastní kapsy slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Článek

Kromě toho stát proplatí 1800 eur (49 500 Kč) za opravu poškozeného auta, oznámil ředitel tiskového odboru slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík a právní zástupce studentů Karol Spišiak.

Incident se odehrál 24. června 2013. Policisté dostali mylnou informaci, že vůz patří osobě podezřelé z dvojnásobné vraždy, a snažili se automobil zastavit. Policisté stříleli do vzduchu a následně i na vůz. Později se ukázalo, že zmíněný automobil už údajný vrah léta nevlastní. Několik policistů přišlo o odměny.

Postup policistů vyšetřovala generální prokuratura, která však trestní řízení zastavila. Studenti proto neměli právo na odškodnění ze strany státu. Po ostré kritice veřejnosti však ministr Kaliňák přistoupil k neobvyklému kroku a studenty odškodnil z vlastní kapsy. „Řetězec chyb ze strany policie vyvrcholil tím, že došlo ke střelbě na nevinné studenty,“ připustilo ministerstvo vnitra.

Nejednalo se o první přešlap slovenské policie. V roce 2010 položil policejní psovod v průběhu protiteroristického cvičení výbušninu do zavazadla jednoho z cestujících na popradském letišti. Muž odletěl do Dublinu, kde byl zatčen. Když se všechno vysvětlilo, Slovák dostal odškodnění téměř půl miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám