Hlavní obsah

Srbského nacionalistu Šešelje chtějí v Haagu, návrat odmítá

• Aktualizováno

Soudci Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii si v pondělí předvolali zpět do Haagu srbského nacionalistu Vojislava Šešelje, kterého loni pustili dočasně do Srbska kvůli smrtelné nemoci. Šešelj podle nich porušil podmínky propuštění, když prohlásil, že se do Haagu dobrovolně nevrátí.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Vojislav Šešelj po návratu do Srbska

Článek

Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) „nařídil soudní komoře, aby okamžitě revokovala dočasné propuštění Šešelje a nařídila jeho návrat do detenční jednotky OSN” v Haagu. Uvedla to agentura AFP.

Rozhodnutí soudu znamená, že srbská vláda je povinna zajistit Šešeljův návrat do Haagu, včetně jeho případného zadržení. Pro premiéra Alexandara Vučiče je to nepříjemná věc, neboť v minulosti, stejně jako prezident Tomislav Nikolić, patřil k Šešeljovým stoupencům a byl členem jeho Srbské radikální strany (SRS).

„Uvidíme, jak mě teď Vučić a Nikolić budou zatýkat,” řekl Šešelj listu Večernje novosti v reakci na rozhodnutí tribunálu. „Zatknout mě nebude snadný úkol,” dodal. Zároveň řekl, že vláda má na jeho vydání určitou časovou lhůtu, během níž se on pokusí žádost ICTY zpochybnit, protože „v Nizozemsku jsou jeho práva ohrožena”.

Pobouření politici

Reakce Vučiče byla podle deníku podrážděná. "Nedokážu skrývat hněv nad zprávou týkající se nemorálního rozhodnutí, které (soudci) přijali. Vyjádříme se k tomu v příštích dnech," řekl v sídle vlády novinářům.

Ministr práce Aleksandar Vulin vyslovil to, co si zřejmě nyní myslí víc politiků vládního tábora: "Toto rozhodnutí je namířeno především na destabilizaci Srbska, na svržení vlády Aleksandara Vučiče a přímo na svržení premiéra".

Dvanáct let ve vazbě

Šešelj trpí rakovinou a ve vazbě ICTY byl téměř 12 let. Soudní senát mu loni na podzim propuštěním umožnil, aby se léčil v Srbsku, pod podmínkou, že nebude kontaktovat svědky ani oběti figurující v jeho procesu a že se vrátí, jakmile k tomu bude vyzván. Radikál ale hned po příletu do Bělehradu 12. listopadu řekl, že do Haagu zpátky dobrovolně nepůjde.

Jeho podmínečné dočasné propuštění z vězení ICTY vyvolalo vlnu rozhořčení zejména v Chorvatsku a v Bosně. Nicméně senát tribunálu v lednu zamítl žádost žalobců, aby propuštění bylo zrušeno.

Šešelj se u ICTY sám přihlásil v únoru 2003. Žalobci mu kladou za vinu především účast na etnických čistkách namířených proti nesrbskému obyvatelstvu v Chorvatsku, Bosně a severosrbské oblasti Vojvodina.

Proces trval od listopadu 2007 do března 2012. Obžaloba pro něj žádá 28 let vězení, zatímco Šešelj je přesvědčen, že mu nelze žádnou vinu prokázat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám