Hlavní obsah

Za havárii ve Smolensku, kde zemřel Kaczyński, mohou podle Polska i Rusové

Varšava
Aktualizováno

Polské úřady se rozhodly obvinit z podílu na katastrofě polského vládního letounu, při níž v dubnu 2010 u Smolenska zahynulo 96 lidí včetně prezidenta Lecha Kaczyńského, také dva ruské letecké dispečery z místního letiště. Oznámil to v pátek ve Varšavě vojenský prokurátor Ireneusz Szelag.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Tento krok podle agentury Reuters nejspíš dále poškodí polsko-ruské vztahy, které jsou beztak pošramocené kvůli ukrajinské krizi.

Varšava podle prokurátora připravila žádost ruské straně o právní pomoc při vznesení obvinění a při výslechu podezřelých dispečerů. Rusům – jeden má podle prokuratury nést přímou odpovědnost za havárii, druhý nepřímou –- by hypoteticky mohlo v případě odsouzení hrozit až osm let vězení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko již dříve uzavřelo své vyšetřování smolenské havárie s tím, že veškerou odpovědnost za katastrofu nesou polští piloti, respektive jejich nadřízení. Rusko také dosud Polsku nevrátilo trosky letounu.

Hlavní vinu nese posádka, míní experti

Polské vyšetřování katastrofy nadále trvá, naposledy bylo prodlouženo do října. Prokuratura v pátek představila dvousetstránkovou expertní zprávu o katastrofě jako výsledek dosavadního pětiletého vyšetřování.

Za příčinu katastrofy experti označili nesprávné počínání posádky, která s letounem nejprve klesla příliš nízko za obtížných povětrnostních podmínek – letiště bylo zahaleno mlhou – a přes signál varující před nebezpečným přiblížením k terénu se včas nerozhodla pro přerušení přistávacího manévru a nový oblet letiště. Plukovník Szelag také upozornil na skutečnost, že posádka – s výjimkou palubního technika – neměla platné oprávnění k letu s daným typem letadla, jímž byl Tupolev Tu-154M.

Vládní letoun přepravoval Kaczyńského s manželkou a dalšími členy polské elity do Smolenska. Polská delegace se měla v nedaleké Katyni účastnit slavnosti k uctění památky tisíců zajatých polských důstojníků, které za druhé světové války postřílela sovětská tajná policie jako potenciální odpůrce nastolení komunistických pořádků v Polsku.

V Polsku je mezi přívrženci opozice, vedenými Kaczyńského bratrem Jaroslawem, rozšířeno přesvědčení o rusko-polském smolenském spiknutí, které připravilo prezidenta o život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám