Hlavní obsah

Pilot airbusu se měl rozejít s přítelkyní. Policisté prý mají důležitou stopu

Aktualizováno

Andreas Lubitz, který úmyslně havaroval s Airbusem A320 se 149 dalšími lidmi na palubě, se podle médií nedávno rozešel s přítelkyní, což by mohl být důvod jeho činu. Naznačilo to několik německých médií, která informaci dávají do souvislosti s důkazem, který policisté objevili u pilota doma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté odvedli z domu rodiny Lubitzových muže, kterého zakrývali bundouVideo: Reuters

 
Článek

„Objevili jsme něco, co nyní budeme ověřovat. V tuto chvíli nemůžeme říct, co to je, ale může to být významné vodítko k tomu, co se stalo,“ prohlásil policejní mluvčí po čtvrtečních prohlídkách v rodinném domě v Montabauru, kde Lubitz bydlel s rodiči, a v bytě v Düsseldorfu, kde údajně rovněž pobýval i se svou přítelkyní, kterou média nejmenovala.

Listu Westerwälder Zeitung uvedl, že pár spolu žil sedm roků. Krize mezi partnery, kteří podle některých zdrojů byli zasnoubeni a měli se příští rok brát, měla trvat už několik týdnů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jediné, co policie k nálezu potenciálně klíčových důkazních materiálů ještě uvedla, je to, že se nejednalo o dopis na rozloučenou.

V domě byl neznámý muž

Vyšetřovatelé si odnesli pilotův počítač. Z domu ale také vyvedli neznámého muže, jehož obličej zakrývali. Lubitzovi rodiče přitom doma nebyli.

Pilotovi rodiče se o činu svého syna dozvěděli ve Francii, kam odcestovali stejně jako příbuzní ostatních obětí nehody. Oba vyslýchala policie a podle médií jsou oba zdrceni. Lubitzův otec je podnikatel, matka vyučuje hru na klavír.

Léčil se rok a půl

Podle známých byl Lubitz milý člověk, který vůbec nevykazoval násilné sklony. Už ve středu se ale objevila informace, že v roce 2008 trpěl depresemi a kvůli osobním potížím přerušil výcvik pilota.

Německý deník Bild k tomu v pátek uvedl, že Lubitz tehdy trpěl závažnými problémy, kvůli nimž podstoupil rok a půl dlouhou psychiatrickou léčbu. Dokumenty, které se k tomu vztahují, se chystají německé úřady předat do Francie, jakmile je samy prostudují.

Lubitz každopádně následně prošel veškerými zkouškami. [celá zpráva]

„Prošel všemi testy i lékařskými zkouškami. Byl stoprocentně fit pro létání bez omezení,“ uvedl ředitel aerolinií Lufthansa Carsten Spohr a dodal, že zaměstnanci mají možnost vyhledat pomoc, mají-li potíže.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Policisté odnesli z domu rodiny pilota Andrease Lubitze v německém Montabauru počítač a další materiály pro vyšetřování

„Máme u Lufthansy ohlašovací systém, kdy členové posádek mohou bez rizika trestu hlásit své problémy nebo problémy druhých. V tomto případě veškeré záchytné sítě, na které jsme byli tak hrdí, nezapracovaly,“ poznamenal Spohr.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Vyšetřovatelé odnášejí krabice z Lubitzova bytu v Düsseldorfu.

Prohlášení francouzské prokuratury o tom, že Lubitz s letadlem úmyslně havaroval, když předtím využil nepřítomnosti kapitána v pilotní kabině, jehož pak nepustil dovnitř, vyvolalo okamžitou reakci některých leteckých společností, které zpřísnily bezpečnostní opatření. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám