Hlavní obsah

Putin varoval tajnou službu před taktikou Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek varoval vedení tajné služby FSB před snahou Západu destabilizovat situaci v Rusku. Pochválil kontrarozvědku za to, že loni dopadla tři stovky cizích agentů, avšak varoval, že další akce západních tajných služeb lze čekat v období voleb v letech 2016 a 2018. Zdůraznil, že Rusko Západu nesmí ustupovat.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Zastrašit ani zatlačit naši zemi se nikomu nepovedlo a nepovede. Na všechny vnitřní a vnější hrozby pro národní bezpečnost jsme vždy měli a vždy budeme mít adekvátní odpověď,” řekl Putin. Situace se podle něj změní k lepšímu jedině v případě, že se Rusové nenechají přimět k ústupkům, ale naopak se postarají o to, aby Rusko bylo silnější.

Putin také kritizoval Severoatlantickou alianci, která po anexi Krymu a propuknutí války na Ukrajině zesílila své aktivity na východě Evropy: „NATO rozvíjí síly rychlé reakce a posiluje svou infrastrukturu v blízkosti našich struktur. Lze pozorovat snahy porušit jadernou rovnováhu, urychlit vybudování evropské a asijsko-tichomořské části protiraketové obrany.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zdůraznil, že jednostranné odstoupení USA od dohody o protiraketové obraně v zásadě podkopalo základy moderního systému mezinárodní bezpečnosti. USA podle něj také vyvíjejí nové bojové systémy umožňující „bleskový globální úder”.

Varování před agenty

Kontrarozvědka jen loni podle Putina v Rusku „ukončila činnost” 52 cizích rozvědčíků a 290 agentů cizích tajných služeb.

„Neustávají pokusy západních tajných služeb využít ke svým cílům společenské nevládní organizace a zpolitizovaná uskupení především k diskreditaci režimu a destabilizaci vnitřní situace v Rusku,” řekl šéf Kremlu.

Zároveň upozornil, že Západ prý už plánuje podvratné akce pro volební kampaně let 2016 a 2018.

Putin ujistil o své ochotě k dialogu s opozicí a se všemi, kdo „obsažně” kritizují poměry v zemi. Ale nemá podle něj smysl debatovat s těmi, kdo pracují na zakázku z ciziny a v cizím zájmu. Úřady si proto i nadále budou všímat zahraničních zdrojů financování nevládních organizací, prověřovat soulad mezi deklarovanými záměry a skutečnou činností, aby jakékoliv prohřešky postihly.

Uprchlíci z Ukrajiny

V souvislosti s Ukrajinou ruský prezident upozornil, že komplikované jsou poměry hlavně na hranici, přes kterou přecházejí lidé prchající před válkou. Mnozí podle něj nemají žádné dokumenty.

Putin také řekl, že se Moskva snaží o to, aby se situace na Ukrajině, postižené občanskou válkou, vrátila k normálu.

Nezávislá politika Moskvy i pomoc postiženým ale podle něj budí „neskrývané podráždění našich – jak obvykle říkáme – kolegů a partnerů”, kteří pro „zadržování Ruska” využívají celé spektrum prostředků, od snah o politickou izolaci, přes ekonomický nátlak až po informační válku a prostředky tajných služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám