Hlavní obsah

Jen trosky a těla. Mezi oběťmi jsou malé děti, studenti i operní pěvci

• Aktualizováno

Mezi sto padesáti oběťmi úterního pádu Airbusu A320 nízkonákladové společnosti Germanwings jsou i dvě děti, uvedl ředitel aerolinek Thomas Winkelmann. Zahynulo zřejmě i šestnáct středoškoláků, kteří se vraceli z výměnného studijního pobytu v Katalánsku. Havárii zřejmě nikdo nepřežil, letoun je zcela zničen, uvedl místní poslanec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři na místě pádu letadlaVideo: Reuters

 
Článek

„Letadlo je zcela zničené,“ uvedl na Twitteru poslanec za oblast Alpes-des-Haute-Provence Christophe Castaner, který byl na palubě vrtulníku, jenž vzlétl k troskám. „Hrozné obrázky v této horské krajině. Nezůstalo nic než trosky a těla.“

Místní úředník Gilbert Sauvan popsal deníku Les Echos, že největší nalezený kus zříceného stroje má velikost auta. Podle záběrů z helikoptér jsou na úpatí hor patrné trosky v červené a bílé barvě. Na některých lze identifikovat například okna kabiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník nad místem s troskami Airbusu A320 společnosti Germanwings

Podle policie potrvá řadu dní, než budou nalezeny všechny oběti. Místo není přístupné autem a záchranáře na něj přepravují helikoptéry.

Winkelmann nechtěl zatím uvést víc podrobností k obětem, protože zatím nebyly informovány všechny rodiny. „V 10.01 opustilo (letadlo) Barcelonu se 144 pasažéry, mezi nimiž byly dvě malé děti. Na palubě byli dva členové posádky v kokpitu a čtyři v kabině.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři u Seyne-les-AlpesVideo: Reuters

Pád si zřejmě vyžádal i životy šestnácti studentů z Gymnázia Josepha Königa ve vestfálském Halternu. Šestnáctiletí studenti se vraceli z týdenního výměnného pobytu ve škole Llinars del Vallès.

Nikdo ze studentů se neohlásil

Mluvčí města Haltern uvedl, že ještě čekají na oficiální potvrzení německého ministerstva zahraničí: „Bohužel se ale od pádu žádný ze studentů ani učitelů neohlásil telefonem ani SMS, což není dobré znamení.“

Foto: Kirsten Neumann, Reuters

Policisté před gymnáziem, na němž studovali mrtví žáci.

Škola ve spolupráci s úřady už prý vytvořila krizový štáb, zřídila také informační linku pro příbuzné i spolužáky. Příbuzní cestujících havarovaného letu mohou v budově gymnázia vyhledat pomoc psychologa. Před budovou gymnázia se začaly objevovat první květiny a svíčky.

Foto: Profimedia.cz

Trosky na úpatí hory

Podle společnosti Germanwings bylo na palubě letadla podle předběžných informací celkem 67 německých občanů.

Mezi oběťmi je podle německých serverů i operní pěvec Oleg Bryjak. Agentura AP uvedla, že na palubě byla také německá operní pěvkyně Maria Radnerová se svým manželem a dítětem. Oba umělci v Barceloně účinkovali v opeře Siegfried od Richarda Wagnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám