Hlavní obsah

Airbus se 150 lidmi se zřítil ve francouzských Alpách, nikdo nepřežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Airbus A320 společnosti Germanwings se 150 lidmi na palubě se v úterý zřítil v Alpách na jihovýchodě Francie. Na palubě bylo podle sdělení společnosti Germanwings 67 Němců, zbytek byli další národnosti, hlavně Španělé a Turci. Mezi pasažéry byly i dvě malé děti. Podle záchranářů, kteří už jsou na místě, nikdo nepřežil. Do pátrací operace bylo nasazeno několik vrtulníků a 400 policistů i hasičů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranářské vrtulníky jsou připraveny nedaleko místa neštěstíVideo: Reuters

 
Článek

Stroj letěl z Barcelony do Düsseldorfu. Podle serveru listu Le Monde vyslalo letadlo v 10.47 nouzový signál. Pilot prý řekl jen jediné slovo - nouze. Posádka také žádala o možnost přistát na nejbližším letišti.

Stroj už v 10.31 začal ztrácet výšku. Z letové hladiny okolo 9500 metrů pak v posledních deseti minutách rychle sestupoval. Z radarů zmizel, když byl ve výšce zhruba dvou kilometrů.

Podle aktualizované zprávy dopravce v něm bylo 144 cestujících, dva piloti a čtyři členové palubního personálu. „Okolnosti nehody nás vedou k domněnce, že nikdo nepřežil,” oznámil prezident Hollande.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ředitel Lufthanssy Carsten Spohr

Letadlo havarovalo asi 20 kilometrů od obce Barcelonnette v oblasti Digne-les-Bain. Vrak už objevily vrtulníky francouzské policie. Podle německých médií jsou trosky rozesety na ploše zhruba dvou kilometrů čtverečních. Stroj ráno letěl z Německa do Španělska bez větších komplikací.

„Nehoda se stala v oblasti, kam je obtížné se dostat,” uvedl Hollande, který již po telefonu hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Se španělským králem Filipem se má později osobně sejít, monarcha je totiž zrovna na návštěvě ve Francii.

Německá kancléřka Merkelová oznámila, že se ve středu chystá na místo neštěstí.

Podle agentury DPA figuruje na seznamu pasažérů 45 lidí se španělským příjmením. Podle Hollanda byli mezi cestujícími hlavně Němci a také turečtí občané. Češi mezi pasažéry podle dosavadních informací nejsou, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Francouzští hasiči v Digne-les-Bains

„Nevíme ještě, co se s letem 4U9525 stalo. Hluboce soucítím s rodinami a přáteli našich cestujících a posádky. Jestliže se potvrdí naše obavy, pak je to pro Lufthansu černý den. Doufáme, že nalezneme přeživší,“ uvedl v prohlášení Carsten Spohr, ředitel aerolinií Lufthansa, jejíž dceřinou společností je nízkonákladová Germanwings.

Foto: Jan Seba, Reuters

Zřícený Airbus A320 společnosti Germanwings na archivním snímku

Foto: ČTK/AP

Informace o příletech na düsseldorfském letišti

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Španělští policisté doprovázejí příbuzné cestujících z Airbusu A320 Germanwings

Na místo zamířil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve a na cestu tam se vydá i jeho španělský kolega Jorge Fernández Díaz, ohlásil premiér Mariano Rajoy. „Budeme dělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli rodinám obětí,“ přislíbil předseda vlády na mimořádné tiskové konferenci.

Prezident Hollande k leteckému neštěstí ve FranciiVideo: Novinky/Reuters

Podle Le Monde havaroval starší stroj A320 s imatrikulací D-AIPX. Z informací serveru airfleets.net vyplývá, že byl uveden do provozu v roce 1991.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Akcie firmy Airbus bezprostředně po nehodě poklesly o dvě procenta a aerolinek Lufthansa o pět procent, uvedla AFP.

Germanwings si po nehodě na svých webových stránkách změnily barvu firemního loga na černošedou.

Podle serveru La Provence se naposledy stroj A320 ve Francii zřítil v lednu 1992. Tehdy zahynulo 87 lidí.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Airbus A320 patří k nejrozšířenějším dopravním letadlům na světě, létá jich přes 6000.

Reklama

Výběr článků

Načítám