Hlavní obsah

Ashya King po léčbě v Praze už nemá rakovinu, tvrdí rodiče

– Marbella • Aktualizováno
Novinky, aš, jas

Pětiletý britský chlapec Ashya King, který se loni léčil v pražském protonovém centru, nemá po ozařování rakovinu. Televizi SkyNews to řekli rodiče s tím, že to uvedlo pražské centrum, kde se hoch léčil. Protonové centrum ale Novinkám sdělilo, že takové informace nemá. Matka Naghmeh Kingová výsledek terapie označila v rozhovoru pro list The Sun za „zázrak“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Převoz Ashyi Kinga do pražského protonového centra

Článek

List The Sun cituje zprávu z protonového centra, kde se prý píše: „Můžeme spekulovat, že protonová terapie mohla úspěšně sterilizovat místa možných budoucích recidiv tumoru. Chemoterapie by mohla zhoršit kvalitu života Ashyi.

Na posledních snímcích Ashyova mozku nebyly „žádné stopy“ po nádoru, řekl nyní Brett King. „Jsou to neuvěřitelně skvělé zprávy, jsme absolutně nadšení. Ospravedlňuje to všechno, čím jsme si prošli,“ dodal chlapcův otec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pražské protonové centrum (PTC), na něž se rodiče odkazují, ale žádné informace o tom, že by byl chlapec vyléčený, nemá. „Jsme v kontaktu s profesorem Hernánem Cortéems-Funesem, který je ošetřujícím lékařem chlapce. Zatím poslední zprávu máme z minulého týdne,“ uvedla mluvčí PTC Iva Taťounová. Ashyovi by se mělo dařit natolik dobře, že mohl být propuštěn z rehabilitace a pojede do Velké Británie za příbuznými.

Pětiletý Ashya podstoupil poslední ozařování v ČeskuVideo: Novinky

„Zatím jsme neviděli scany, které by Ashyovo vyléčení dokládaly, je proto předčasné je komentovat,“ připomněla Taťounová, podle níž by však chlapcovo vyléčení s ohledem na zkušenosti s léčbou nebylo překvapivé.

Rodiče zatkli pro zanedbání péče

Rodiče odvezli chlapce bez vědomí lékařů do Španělska, když britští lékaři po několika operacích zjistili, že pro Ashyu nemohou více udělat. Protonovou léčbu britští lékaři odmítli.

Rodiče posléze dítě odvezli z nemocnice, aby mu pomoc zajistili v jiné zemi. V Británii byl na ně vydán zatykač kvůli zanedbání péče a několik dní strávili ve vazbě.

Příjezd Ashyi s rodinou do Protonového centraVideo: Novinky

Brett King tehdy své počínání vysvětlil ve videonahrávce, kterou umístil na internetu. Uvedl v ní mimo jiné, že britský státní zdravotní systém nebyl schopen zajistit léčbu, kterou požadovali. Manželé proto doufali, že se jim podaří dostat dítě k takovému léčení do České republiky. To se jim nakonec podařilo a chlapec loni v září a říjnu absolvoval v pražském protonovém centru 30 ozařování.

Rodina nyní žije ve Španělsku v Marbelle a malý Ashya prý opět začal mluvit a rád si hraje se svými bratry a sestrami v parku, řekl otec Brett King.

Reklama

Výběr článků

Načítám