Hlavní obsah

Na ruském sankčním seznamu je 200 západních politiků. Americký senátor si z něj utahuje

– Moskva

Zhruba 200 zahraničních politiků a veřejných osob figuruje na seznamu sankcí Ruska. Z velké části to jsou představitelé Spojených států včetně známého senátora a neúspěšného kandidáta na prezidenta Johna McCaina, napsal deník Izvestija. O českých zástupcích se list nezmiňuje, hovoří však o desítkách evropských představitelů.

Článek

Na údajné zařazení do ruského sankčního seznamu McCain ve čtvrtek reagoval.

"Můj neexistující bankovní účet v Moskvě je teď zamrzlý jak na Sibiři. Moje jarní dovolená na Sibiři je ztracena, stejně jako mé akcie Gazpromu,“ citovala ČTK jeho jízlivý komentář. Republikán McCain je hlasitý zastánce tvrdého přístupu k Rusku po anexi Krymu. [celá zpráva]

Ruský list o seznamu informoval s odkazem na nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí. Úřad zprávu odmítl oficiálně komentovat. Zdroj z okolí prezidenta Vladimira Putina k tomu řekl, že do budoucna není vyloučeno rozšíření seznamu o další jména. Stejně tak nevylučuje rozšíření sankcí Západ.

Na černé listině figurují hlavně Američané, kromě McCaina například předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner či poradce prezidenta Baracka Obamy Ben Rhodes.

Čechy nejmenovali

Seznam doplňují také jména 13 kanadských představitelů i zástupců evropských států. Čechy Izvestija nejmenuje, ovšem vzhledem k tomu, že Česko protiruské sankce podporuje, se dá očekávat, že čeští politici na listině také jsou. Naznačuje to i zmínka Izvestije, že se zákaz cest do Ruska a zákaz disponování s majetkem a penězi na území Ruské federace týká také 15 Maďarů.

Rozruch kolem toho, kdo vlastně na sankčním seznamu Ruska figuruje, nastal nedávno po vraždě ruského opozičního politika Borise Němcova, když na pohřeb nebyla puštěna řada evropských představitelů včetně polské delegace vedené maršálkem senátu Bogdanem Borusewiczem.

Evropská unie následně vyzvala Moskvu ke zveřejnění jejího sankčního seznamu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám