Hlavní obsah

Separatisté se pokusili na severu Ukrajiny překročit hranici rozdělení

– Kyjev/Doněck

Separatisté v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny se pokusili překročit linii příměří a vybudovat na druhé straně řeky kontrolní stanoviště. Palba ukrajinských sil je zahnala, uvedl tiskový mluvčí operačního velitelství Sever Anatolij Prošyn.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci odpočívají u Avdijivky.

Článek

„Nyní naše síly pracují na tom, aby se bojovníci stáhli. Pokračuje chaotická střelba z ručních zbraní. Ráno ještě nebylo jasné, zda se stáhli za most,“ uvedl Prošyn.

Separatisté podle něj u města Stanyca Luhanska překročili přes zničený most Severní Doněc. Na břehu pod kontrolou ukrajinských sil se pokusili vybudovat kontrolní stanoviště. „Ale naše síly jim neumožnily se opevnit,“ dodal Prošyn. Podle něj zůstává situace napjatá, střílelo se i ve Sljavjanoserbsku.

K narušení příměří došlo v týdnu, kdy si střety opět vyžádaly oběti. [celá zpráva]

Roste i politické napětí, neboť poslanci v Kyjevě schválili omezenou podobu zákona o samosprávě na území kontrolovaném separatisty, který je podmíněn novými volbami. [celá zpráva]

Donbas se odtrhne, hrozí Plotnickij

Vůdce Luhanských separatistů Igor Plotnickij po schválení novely zákona o samosprávě území ovládaných separatisty oznámil, že Donbas se nakonec od Ukrajiny oddělí: „Oni porušili všechny dohody, které podepsali tři velcí lidé.“ Obvinil současně Kyjev, že balamutí svět, když tvrdí, že jedná v souladu s minskými dohodami.

„Kyjev byl nejednou vojensky i politicky poražen. Bude třeba jim to dát ještě jednou najevo, když to normálně nechápou,“ řekl na zasedání krasnolučského městského výboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám