Hlavní obsah

Separatisté odmítli ukrajinský zákon o Donbasu, EU chce svázat sankce s příměřím

Doněck/Moskva/Brusel
Aktualizováno

Vůdci separatistických oblastí na východě Ukrajiny odmítli novelu zákona o samosprávě povstaleckých území jako porušení minských dohod o příměří. Stejný názor vyjádřil ve středu i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Evropská unie plánuje spojit uvolnění sankcí proti Rusku s pokrokem v dodržování dohod z Minsku.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Vůdci samozvaných republik Doněcké a Luhanské Alexandr Zacharčenko (vpravo) a Igor Plotnickij

Článek

„DNR (Doněcká lidová republika) a LNR (Luhanská lidová republika) dávají najevo, že nejsou možné kompromisy s Kyjevem, dokud nebudou zrušena včerejší ostudná rozhodnutí Porošenka a Nevyšší rady (parlamentu),“ uvedli vůdci separatistů Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij ve společném prohlášení. „Odmítnutím zvláštního statutu Donbasu Kyjev pošlapal křehký minský mír a zavedl situaci do slepé uličky,“ dodali ještě podle Ukrajinské pravdy.

„Závěr je jasný: Kyjev nestojí o mír. Vojenskou, politickou i morální porážku utrpěla Ukrajina už nejednou. Budiž, bude bita znovu, tolikrát, kolikrát to bude třeba pro konečné zničení ukrajinských válečníků,“ pohrozili v dokumentu.

Ukrajinský parlament v úterý přijal novelu zákona o samosprávě povstaleckých území, která podmiňuje nový správní režim konáním mimořádných místních voleb podle ukrajinských zákonů za podmínky stažení ozbrojených sil povstalců. [celá zpráva]

Pobouřená Moskva

Lavrov v Moskvě prohlásil, že ještě v úterý naléhavě vyzval své kolegy v Berlíně a v Paříži, aby přiměli ukrajinskou stranu „splnit to, co podepsala“. Podle ruského ministra je novela zákona „alarmujícím porušením politické části minské dohody“, která kromě příměří a výměny zajatců předpokládá i správní decentralizaci.

„Kyjev se snaží přepsat mírové dohody, hrubě je porušuje. Samosprávu podmiňuje osvobozením takzvaných okupovaných území a výměnou prakticky všech zvolených zástupců za bůhvíkoho,“ prohlásil Lavrov. „Je to pokus doslova obrátit dohody vzhůru nohama,“ dodal.

Plán EU

Summit Evropské unie by mohl tento týden výrazným způsobem svázat evropské hospodářské sankce spuštěné kvůli ukrajinské krizi s uplatňováním minské dohody o urovnání ukrajinské krize. Novinářům to ve středu řekl vysoce postavený evropský činitel. Společný návrh podle něj v těchto hodinách připravují Donald Tusk, který jednání premiérů a prezidentů zemí Unie předsedá, spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Podle něj by mohl návrh získat podporu celé osmadvacítky.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal v pondělí v Německu najevo, že podle jeho názoru proruští separatisté minskou dohodu porušují, a žádal přitvrzení sankcí. Merkelová po jednání s ním podotkla, že pokud se dohody nepodaří naplnit, je EU připravena další sankce přijmout.

Ukrajinská armáda ve středu oznámila, že za posledních 24 hodin přišla na Donbasu o jednoho vojáka. Pět příslušníků bylo zraněno. O den dříve padli tři ukrajinští vojáci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám