Hlavní obsah

V Srbsku zadrželi přímé pachatele masakru ve Srebrenici

Bělehrad

Srbsko ve středu poprvé zadrželo osoby podezřelé ze zabíjení v roce 1995 při masakru po obsazení Srebrenice na východě Bosny. Informovala o tom ve středu agentura AP s odvoláním na zástupce srbského prokurátora pro válečné zločiny Bruna Vekariče.

Foto: Sulejman Omerbasic, ČTK/AP

Náhrobky obětí masakru ve Srebenici

Článek

Srbská policie zatkla sedm mužů obviněných z účasti na zavraždění 1000 bosenských muslimů ve skladišti na okraji Srebrenice. Vekarić upřesnil, že jde o bývalé bosenskosrbské policisty.

V minulosti Srbsko postavilo před soud osoby, které odvezly zajatce ze Srebrenice na místa, kde byli povražděni. V roce 2011 policie zatkla hlavního organizátora masakru, bývalého vrchního velitele bosenskosrbských sil Ratka Mladiče, a úřady pak rozhodly o jeho vydání Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), který sídlí v Haagu. [celá zpráva]

Ve středu ale byli poprvé zatčeni přímí vykonavatelé vražd. Nejvýznamnější postavou mezi nimi je někdejší velitel Nedeljko Milidragović, přezdívaný „řezník Nedjo”. Po válce se z něj v Srbsku stal úspěšný podnikatel.

„Je důležité zdůraznit, že je to poprvé, co se naše prokuratura zabývá masovým zabíjením civilistů a válečných zajatců ve Srebrenici,” uvedl Vekarić, podle něhož Srbsko přistupuje ke klíčovému momentu konfrontace se svou minulostí. „Nikdy jsme se nezabývali zločinem takových rozměrů. Pro Srbsko je velmi důležité, aby ke Srebrenici zaujalo postoj soudními procesy,” dodal.

Během celého masakru, spáchaného v červenci před dvaceti lety v samém závěru války v Bosně, zlikvidovaly srbské síly na 8000 muslimských mužů zajatých ve srebrenické enklávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám