Hlavní obsah

Rusko posílá na Krym strategické bombardéry

Moskva
Aktualizováno

Část ruských nadzvukových strategických bombardérů Tu-22M3 (v kódu NATO Backfire) bude přemístěna na Krym. Přesun je podle ministerstva obrany součástí v pondělí zahájené prověrky bojových sil. Moskva zároveň posílá v rámci cvičení do Kaliningradské oblasti taktické rakety Iskander.

Tu-22M na archivním snímku

Článek

„Během probíhající prověrky bojové připravenosti ozbrojených sil budou na Krym přesunuty strategické raketonosné bombardéry Tu-22M3,“ uvedl podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany.

Dodal, že do kaliningradské oblasti se přemístí iskandery i stíhací letouny a bombardéry. „Uskupení pozemních sil na Baltu bude posíleno raketovými komplexy Iskander Západního vojenského okruhu, jejichž přemístění provedou velké výsadkové lodě Baltské flotily.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tupolev Tu-22M3
Nadzvukové dvoumotorové strategické bombardéry Tupolev Tu-22 byly sice vyvíjeny od půlky šedesátých let, jde však o stále velmi moderní účinný bojový prostředek. Modernizovaná verze M3 se dodávala od roku 1978.
Stroje s měnitelnou geometrií křídla mohou nést jadernou, konvenční i raketovou výzbroj o celkové hmotnosti až 24 tun. Nyní se Tu-22M3, kterých má Rusko na 150, využívají především jako nosiče střel s plochou dráhou letu.
Západ nemá obdobný stroj, Tu-22M3 představuje vlastní kategorii mezi už vyřazenými americkými taktickými stíhacími bombardéry FB-111, které měly poloviční nosnost, a čtyřmotorovými B-1B Lancer s více než dvojnásobnou nosností.

V rámci cvičení Rusko také vysílá na hranice Arktidy dva zesílené pluky a uskupení speciálních vzdušných výsadkových sil. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Raketové komplex Iskander na přehlídce v Moskvě

Velká prověrka více než 38 000 vojáků byla avizována v pondělí s tím, že se týká především Severní flotily posílené o některé jednotky strategických sil a jednotek Západního vojenského okruhu.

Úterní zpráva ale ukazuje, že jde o rozsáhlé cvičení zahrnující kromě Arktidy i Balt, a dokonce poloostrov Krym, který Rusko anektovalo loni v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám