Hlavní obsah

Princ Harry odejde z armády

Londýn

Britský princ Harry v červnu po deseti letech služby opustí armádu. Jeho poslední štací bude jednoměsíční působení v Austrálii v dubnu a květnu, informoval v úterý podle agentury Reuters.

Foto: Reuters

Princ Harry s přilbovým zaměřovačem v kokpitu Apache

Článek

Třicetiletý princ bude během svého posledního zahraničního vojenského angažmá přidělen do australských měst Darwin, Perth a Sydney a rovněž se zúčastní slavnostní připomínky stoletého výročí bitvy u Gallipoli v Turecku za 1. světové války.

V prohlášení ke svému odchodu Harry uvedl, že měl "neuvěřitelné štěstí", že měl šanci sloužit v ozbrojených silách. Jeho zkušenosti, od obtížného výcviku na Královské vojenské akademii v Sandhurstu až po službu s "neuvěřitelnými lidmi" v Afghánistánu, prý v něm zůstanou po zbytek života. "Za to budu vždy obrovsky vděčný," poznamenal.

Princ Harry mluví o zabíjení při afghánské misiVideo: Novinky/Reuters

Harry, který je nyní čtvrtý v pořadí následnictví na britský trůn, absolvoval Sandhurst v roce 2006. Poté působil jako velitel průzkumné jednotky a na přelomu let 2007 a 2008 působil deset týdnů v Afghánistánu jako letecký návodčí, než byl jeho utajovaný pobyt zkrácen kvůli úniku do médií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Harry bude létat v Afghánistánu s bitevním vrtulníkemVideo: Reuters

Později absolvoval výcvik na pilota bojového vrtulníku a podruhé sloužil v Afghánistánu v letech 2012–2013 jako kulometčík na strojích Apache. Loni se princ stal štábním důstojníkem.

V poslední době se princ Harry věnoval pomoci zraněným vojákům a v této činnosti hodlá pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám