Hlavní obsah

Počet nebezpečných islamistů v Německu roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V Německu znovu vzrostl počet potenciálně nebezpečných islamistických radikálů. Podle Spolkového kriminálního úřadu (BKA) je jich 289, z toho 188 je prý napojeno na organizaci Islámský stát (IS). O počtu takzvaných islamistických „ohrožovatelů” v pondělí ve výboru pro vnitřní bezpečnost Spolkového sněmu informoval šéf BKA Holger Münch. Rovněž upozornil na to, že někteří extremisté z Německa vycestovali i přesto, že jim úřady odňaly cestovní pasy.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu Islámského státu v iráckém Mosulu. Archivní snímek

Článek

Jako "ohrožovatelé" jsou označovány osoby, u nichž se bezpečnostní úřady domnívají, že by mohly spáchat teroristický čin. Jejich počet je nyní v Německu rekordně vysoký. Naposledy BKA a Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), což je německá kontrarozvědka, hovořily o zhruba 270 takových lidech.

Kontrarozvědka tvrdí, že k islamistické scéně v Německu patří více než 43 000 lidí. V uplynulých letech přitom jejich počet neustále rostl. Zhruba tisícovka radikálů je řazena do takzvaného "islamisticko-teroristického" spektra a 289 z nich je považováno za zvlášť nebezpečné.

BKA a spolková policie rovněž ve Spolkovém sněmu informovaly o skutečnosti, že někteří islamisté v uplynulých letech vycestovali z Německa, ačkoli jim úřady předtím sebraly cestovní doklady. Münch si postěžoval, že existují bezpečnostní mezery.

Úřady vědí o 126 případech odnětí pasu, ale jen u 61 z těchto osob mají jistotu, že nevycestovaly. V ostatních případech panuje nejistota. Například do Turecka totiž mohou Němci cestovat jen na občanský průkaz. Z Turecka se pak mohou dostat do Sýrie nebo Iráku a tam podporovat islamistické bojovníky a dál se radikalizovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám