Hlavní obsah

EU s Asadem jednat nebude, ministři odmítli Kerryho vstřícnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Syrský prezident Bašár Asad není pro Evropskou unii partnerem pro vyjednávání. Podle ČTK se na tom v pondělí v Bruselu shodli ministři zahraničí členských zemí EU. Reagovali tak na prohlášení šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, který v neděli uvedl, že Západ „nakonec bude muset (s Asadem) vyjednávat”. Syrský prezident na výrok odpověděl zdrženlivě.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Vůči Kerryho prohlášení se už v pondělí dopoledne ohradila Francie. Paříž nadále prosazuje, aby za jednací stůl zasedli zástupci vlády s opozicí a dohodli se na vládě národní jednoty, ovšem bez Asada. „Nám je jasné, že Bašár Asad nemůže být součástí,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Spojené státy donedávna mluvily stejně, Kerryho výrok však potvrzuje změnu kurzu, o níž se už nějaký čas hovoří. Ministr zahraničí USA ovšem dodal, že na Asada se zřejmě bude muset vyvinout větší tlak, aby začal jednat. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Samotný syrský prezident na jeho slova reagoval zdrženlivě, deklaracemi zvenčí se zabývat nechce. „Deklarace slýcháme pořád. Počkáme si na konkrétní kroky a pak se rozhodneme,“ řekl Asad ve státní televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám