Hlavní obsah

Tři britské mladíky deportovali z Turecka domů, byli na cestě k Islámskému státu

Trojice mladých Britů se v neděli vrátila do Londýna z Turecka, odkud byla deportována kvůli podezření z pokusu připojit se k radikálům z Islámského státu. S odvoláním na tureckou diplomacii o tom informovala agentura Reuters. Mladíci ve věku 17-19 let byli zadrženi v Istanbulu po výzvě britských úřadů. Z Turecka měli namířeno do Sýrie.

Foto: Stringer, Reuters

Zahraniční bojovníci na straně kurdských milicí v Sýrii

Článek

Po příletu do Londýna byli obviněni z přípravy teroristických útoků. Británii opustili před několika dny, podle podezření policie se chtěli v Sýrii připojit k islámským extremistům. Jejich jména policie neoznámila.

Trojice je zatím poslední z rostoucího počtu Britů, kteří se snaží proniknout do oblastí ovládaných radikály z IS. V únoru s tímto cílem ze Spojeného království do Turecka vyrazila trojice britských dívek, kterým se zřejmě jejich pokus zdařil. [celá zpráva]

Foto: Metropolitan Police, ČTK/AP

Britské teenagerky na cestě do Sýrie

Podle britského poslance Keitha Vaze nedělní případ tří britských teenagerů dokazuje, že do válečných zón v Sýrii se snaží proniknout mnohem větší počet mladých Britů, než se dosud soudilo.

Podle odhadu britské policie se o proniknutí k extremistům pokusilo dosud zhruba 700 občanů Británie. V Londýně panují obavy, že po návratu do Británie se zapojí do přípravy teroristických útoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám