Hlavní obsah

Slovenští nacionalisté provolávali slávu Jozefu Tisovi

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

U příležitosti 76. výročí vzniku fašistického Slovenského štátu se konalo v Bratislavě shromáždění sympatizantů krajní pravice. Před prezidentským palácem se jich sešlo asi 150 a následně se vydali na pochod na Martinský hřbitov k hrobu prezidenta Jozefa Tisa.

Demonstrace na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo, Novinky

 
Článek

V pochodu se jim snažila zabránit skupina antifašistů, ale policie obě skupiny oddělila. Nacionalisté provolávali slávu Jozefu Tisovi a drželi v rukou fotografii s jeho podobiznou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pochod demonstrantů

„Historii druhé světové války si přepsali vítězi. Ve skutečnosti vyhráli válku ti, kteří ji začali. Jsou to ti, kterých je mizivé procento, ale drží v hrsti světovou ekonomiku,“ uvedl jeden z řečníků. Současné slovenské politiky označili řečníci za vlastizrádce.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pochod demonstrantů

V projevech vyzývali k odchodu Slovenska z Evropské unie, kterou řečníci označili za „žalář národů“. Požadovali konec diktátu Bruselu a samostatnost Slovenska. Jeden z řečníků na konci projevu pozdravil shromážděné pozdravem slovenských fašistů „Na stráž“. Policie však nezasáhla, protože při pozdravu nezvedl pravici.

Reklama

Výběr článků

Načítám