Hlavní obsah

Švédská prokuratura vyslechne Assange v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Švédští státní žalobci v čele s generální prokurátorkou Marienne Nyovou zřejmě po pěti letech dostanou šanci vyslechnout zakladatele WikiLeaks Juliana Assange nařčeného ve Skandinávii ze znásilnění. V pátek o tom informoval v pátek server BBC.

Foto: Finbarr O'Reilly/Files , Reuters

Julian Assange

Článek

O možnosti výslechu v Británii informoval už loni na podzim deník The Guardian. Britská strana avizovala, že by to přivítala, a také Assangeovi právníci uváděli, že by to byl krok správným směrem. Nyová tehdy prohlásila, že si věc rozmyslí. Nyní se podle BBC Švédové nabídli, že by do britské metropole přicestovali.

Assange se vydání do Švédska brání, bojí se, že by pak mohl být vydán do Spojených států, jehož špičky by ho rády viděly ve vězení za zveřejnění statisíců tajných dokumentů americké diplomacie a obrany na serveru WikiLeaks.

Assange se od roku 2012 ukrývá na velvyslanectví Ekvádoru, který mu udělil azyl. Britští policisté za ním na ambasádu nemohou.

Assange nařkly o dva roky dříve dvě Švédky ze znásilnění. Obvinění dosud vzneseno nebylo. Assange nařčení popírá, ženy s ním podle něj měly dobrovolný styk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám