Hlavní obsah

Sarkozyho strana se přejmenuje na republikánskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Svaz pro lidové hnutí (UMP), vedený francouzským exprezidentem Nicolasem Sarkozym, který si dělá zálusk na návrat do Elysejského paláce, dostane novou podobu a jméno. Strana se má nově jmenovat Republikáni, informovala ve čtvrtek rozhlasová stanice Europe 1.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy

Článek

Proměnu má potvrdit stranický sjezd plánovaný na konec května. Představou vedení v čele se Sarkozym je sjednotit pod novým pláštíkem středopravé zástupce politického spektra. UMP nečelí pouze socialistům na levici, ale také posilující extrémní pravici v čele Národní frontou Marine Le Penové.

Kromě toho se UMP chce odstřihnout od série skandálů, které vypukly po jejím odchodu z vlády. Nedávno začala policie vyšetřovat i bývalého předsedu Jeana-Françoise Copého kvůli podezření na nekalé sponzorování Sarkozyho prezidentské kampaně v roce 2010.

Související téma:

Sarkozy se do čela UMP vrátil loni v listopadu a po prezidentských volbách v roce 2017 by se rád vrátil do Elysejského paláce.

Reklama

Výběr článků

Načítám