Hlavní obsah

Separatisté dali Ukrajině 24 hodin na vymezení samosprávných oblastí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck
Aktualizováno

Separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky dali v pátek ukrajinským úřadům 24 hodin na to, aby se na Donbasu vymezila území, na která se podle dohody z Minsku bude vztahovat samospráva. Prohlásili, že Kyjev dohody torpéduje. Informovala o tom agentura Interfax.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výcvik separatistů u DebalcevaVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme na pokraji zmaření mírového procesu,“ řekl ruské televizi Rossija 24 předák doněckých vzbouřenců Denis Pušilin. Kyjev podle něj nenaplňuje dohody z Minsku o příměří, stahování zbraní a vyhlášení samosprávy.

Ukrajinský parlament má proto do 24 hodin potvrdit seznam oblastí na Donbasu, která budou samosprávná. Tato území už vytyčila ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany a seznam poslala k posouzení zákonodárcům.

Pušilin neřekl, co bude následovat, pokud parlament do soboty nerozhodne.

Kyjev žádá o mírovou misi OSN

Obě strany se také vzájemně obviňují z porušování dohody o stahování těžkých zbraní z fronty. Armáda stahování po odvozu 80 procent těžké techniky pozastavila s argumentem, že separatisté přeskupují síly.

Ti už o víkendu hlásili, že veškeré těžké zbraně z linie dotyku stáhli. Kyjev se obává možné ofenzívy na pobřeží Azovského moře, která by mohla vést k vytvoření pozemního mostu z Ruska na Krym.

Ukrajina také předběžně požádala OSN o vyslání mírových sborů na Donbas. Žádost byla předána generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi. Kyjev však nepředpokládá, že bude kladně vyřízena, protože návrh v Radě bezpečnosti zablokuje Rusko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám