Hlavní obsah

Řecko si nebere servítky a hrozí zabavením německého majetku

– Atény

Řecký premiér Alexis Tsipras obvinil Německo, že využívá právních triků, aby se vyhnulo placení reparací za škody z druhé světové války. Řecký ministr spravedlnosti Nikos Paraskevopulos pohrozil, že Řecko může zabavit německý majetek. Na úvod by se jednalo o Goethe institut.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Ministr v úterý řekl, že je připraven uplatnit rozhodnutí řeckého nejvyššího soudu z roku 2000, které umožňuje zabavit adekvátní část německé archeologické školy a Goethe institutu, uvedl web RT.

Podle něj by se z tohoto majetku zaplatilo odškodné příbuzným 218 civilistů, které nacisté zmasakrovali v roce 1944: „Zákon říká, že ministr musí dát tento příkaz Ústavnímu soudu, aby tak učinil, a já jsem připraven tento příkaz dát.“

Řecko vyšlo s požadavkem na reparace v době rostoucího napětí okolo jednání ohledně půjčky Řecku ve výši 240 miliard eur. Atény požadují zmírnění podmínek půjček a odepsání části dluhu, což věřitelé v čele s Německem odmítají.

Řecká národní banka požaduje po Německu, aby jí zaplatilo 476 miliónů říšských marek, což je dneska asi 12 miliard dolarů, které muselo Řecko na nátlak Berlína Třetí říši půjčit. Chce ale i další peníze za škody způsobené nacisty.

Reparace

„Německo nikdy nezaplatilo adekvátní reparace za škody, které Řecku způsobila nacistická okupace,“ uvedl v úterý večer premiér Tsipras v parlamentu a podle agentury Reuters dodal: „Zločiny spáchané nacisty jsou pořád živé a my máme morální povinnost si pamatovat, co jejich síly napáchaly.“

Podle Tsiprase se Německo placení vyhýbá, i když po sjednocení nastaly podmínky, aby se tento problém vyřešil: „Od té doby si německé vlády vybraly mlčení, právní triky a zdržování.”

Řecko ale nikdy nevyčíslilo škody. Německo tvrdí, že už Atény odškodnilo, protože v roce 1960 zaplatilo Řecku 115 miliónů německých marek (cca 60 miliónů eur). Podle Tsiprase ale tato částka pokrývá jen kompenzace obětem nacismu a neřeší odškodné za škody způsobené okupací.

Reklama

Výběr článků

Načítám