Hlavní obsah

Prostitutky dostaly v Barceloně právo na plný pracovní úvazek

– Barcelona

Barcelonský soud rozhodl, že majitel místního nevěstince musí zaměstnat své tři prostitutky na plný úvazek. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Z přelomového rozsudku také vyplývá, že zaměstnavatel musí zaplatit státu za svoje podřízené příslušné sociální a zdravotní pojištění. To má ženám zajistit přístup ke státní zdravotní péči, pojištění proti invaliditě, státní penzi a navíc podporu v případě nezaměstnanosti.

Podle AP je najímání sexuálních pracovnic ve Španělsku trestný čin, ale prostituce je legální pro ty, kteří v oboru pracují na vlastní pěst.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Jde o důležitý krok, ale je to jen jeden krok k normalizaci povolání," prohlásil zástupce sdružení hájícího zájmy prostitutek. Tato organizace pomáhá prostitutkám registrovat se u úřadů jako osoby samostatně výdělečně činné, aby mohly mít nárok na dávky státní sociální podpory.

Současná situace "bezpráví" a neuznávání povahy pracovního poměru v oboru podle soudu nesporně omezuje důstojnost, svobodu a rovnost drtivé většiny prostitutek.

Ve Španělsku, kde žije přes 47 miliónů obyvatel, se živí prostitucí kolem 600 tisíc lidí. Tento druh "podnikání" prý ročně v zemi vynáší 3,8 miliardy eur (přes sto miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám