Hlavní obsah

Ukrajinský prezident Porošenko: Krym chci zpátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko potvrdil v noci na úterý v televizním projevu, že separatisté stáhli těžké zbraně za linii dotyku. Ukrajinská armáda podle něj odsunula své raketomety a těžká děla. Uvedl také, jaké kroky je potřeba uskutečnit pro navrácení Krymu. Porošenko tvrdí, že Krym bude opět ukrajinský, informovala Ukrajinská pravda.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Naše pozice je tvrdá – Krym je a bude ukrajinský,“ prohlásil Porošenko. V současné době ovšem Ukrajina Krym nekontroluje, protože ho vloni připojilo ke svému území Rusko.

Porošenko oznámil, co bude podnikat: „První krok – lidská práva. To je hlavní priorita, kterou jsem dal za úkol vládním službám, ministerstvu zahraničí a dalším složkám. Za druhé – právní ochrana majetku – státního a firemního. Za třetí – nutnost posbírat všechny zbraně, které zůstaly na Krymu. A to hlavní – ukázat, že na této straně hranice se žije lépe. Krym je prošpikován agenty FSB. Panuje tam úplně jiný model života, než na jaký si lidé za desítky let zvykli.“ V Rusku je přes všechny obtíže, kterými současné ruské hospodářství prochází, ekonomická situace mnohem lepší než na Ukrajně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezidentova statistika bojů

Porošenko v projevu vyčíslil ztráty na východě země. Podle něj v zóně bojů padlo 1549 příslušníků ozbrojených složek. Je mezi nimi 1232 vojáků, 99 příslušníků vojsk ministerstva vnitra a 132 gardistů.

Štáb operace proti separatistům ATO uvedl, že během pondělí bylo příměří narušeno šestnáctkrát. Podle tiskového mluvčího separatisté nepoužili jen ruční zbraně, ale také tanky a dělostřelectvo. „Největší množství případů porušení příměří bylo zjištěno ve směru na Doněck. Ze 1200mm minometů a granátometů zločinci ostřelovali Pisky, Avdijivku a Vodjane,” uvedl se v prohlášení.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Obě strany se během stahování obviňovaly, že děla, raketomety a tanky ve skutečnosti nestahují, ale jen přeskupují své síly pro další útok.

Reklama

Výběr článků

Načítám