Hlavní obsah

Mladík se osm hodin procházel po střeše britského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Osm hodin se v noci na neděli procházel 23letý mladík po střeše Westminsterského paláce v Londýně, kde sídlí britský parlament. Policisté muže zatkli až v ranních hodinách.

Foto: Reuters

Muž strávil noc na střeše Westminsterského paláce

Článek

„Stále se snažíme zjistit, proč byl na střeše. Patrně byl sám. Vyšetřování nadále pokračuje,“ uvedl Scotland Yard.

Sanitky, hasiči a policisté včetně vyjednavačů se k historické budově Westminsteru začali sjíždět kolem sobotních 22:15 SEČ. Mladý muž nenesl žádné transparenty nebo vlajku, pouze stál s rukama v kapsách a klidně pozoroval dění dole. Podle policie se nechtěl pokusit o sebevraždu. Zadržen byl až kolem šesté hodiny ráno.

V sobotu demonstrovalo před budovou parlamentu na pět tisíc lidí proti globálnímu oteplován. Prozatím není jasné, zda s tím mladíkova procházka po střeše souvisí.

Střechu parlamentu v minulosti využili různí aktivisté včetně skupiny protestující proti výstavbě třetí ranveje na letišti Heathrow v roce 2008.

O rok později vylezlo na střechu Westminsterského paláce přes dvacet členů hnutí Greenpeace a protestovali proti klimatickým změnám. Demonstranti tehdy vyvěsili transparent s nápisem: „Změňte politiku, zachraňte klima.“

Reklama

Výběr článků

Načítám