Hlavní obsah

V souvislosti s vraždou Němcova zadrželi pět podezřelých, dva obvinili

– Moskva • Aktualizováno

Pět osob zadržely ruské bezpečnostní síly v souvislosti s vraždou opozičního politika Borise Němcova. Oznámil to v neděli mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Dva podezřelí byli obviněni.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Boris Němcov na snímku z roku 2013

Článek

Úřady v sobotu oznámily, že mezi zatčenými jsou Zaur Dadajev a Anzor Gubašev; dalším zadrženým je podle ruských médií Gubaševův mladší bratr Šagid. Všichni údajně pocházejí z Čečenska a zatčeni byli v sousední ruské autonomní republice Ingušsku. Totožnost čtvrtého a pátého muže zatím nebyla zveřejněna.

Další podezřelý podle agentury Interfax zahynul, když se ho v sobotu v čečenské metropoli Grozném chystali zatknout. Muž prý použil proti policistům granát a dalším spáchal sebevraždu.

Ruská agentura Ria Novosti citovala ingušského bezpečnostního šéfa, podle něhož Dadajev sloužil deset let u jednotky spadající pod čečenské ministerstvo vnitra.

Mluvčí vyšetřovatelů Markin v sobotu prohlásil, že Gubašev a Dadajev jsou podezřelí "z podílu na přípravě a vykonání vraždy".

Vražda na ulici

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen před týdnem, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje současné nejvyšší ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina. Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, v poslední době mu mimo jiné vytýkal přístup k ukrajinské krizi a pod názvem Putin a válka údajně připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.

Ruská státní televize v neděli poznamenala, že zadržení podezřelých ze severního Kavkazu, kde je silná muslimská komunita, může podporovat verzi, podle které vražda prominentního politika souvisela s Němcovovými kritickými výroky na adresu islamistů po útoku na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám