Hlavní obsah

Jako za studené války: Ruský policista jde za mříže kvůli špionáži pro USA

– Moskva/Berlín

K patnácti letům ve vězení odsoudili v Moskvě ruského policistu Romana Ušakova za zradu. Předával Spojeným státům tajné materiály o ministerstvu vnitra. Kontakt se uskutečňoval pomocí umělého kamene. Jde o další důkaz zhoršování vztahů mezi Západem a Moskvou evokující stejně jako silná slova vojenských představitelů doby studené války, upozorňuje AP.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Američtí vojáci na cvičení v Lotyšsku v rámci operace NATO Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání)

Článek

Podle prokurátora Viktora Antipova se Ušakov přiznal a poskytl podrobné informace o svých kontaktech s USA. Zatčen byl už v roce 2013, když otevíral schránku v umělém kameni, kde bylo 37 000 dolarů a dopis od CIA s dalšími instrukcemi.

Umělý kámen hrál roli i v jiném špionážním případu z roku 2006, kdy Moskva obvinila čtyři Brity.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rostoucí počet špionážních kauz jen potvrzuje zhoršování vzájemných vztahů mezi Ruskem a Západem a připomíná dobu studené války. To je patrné i ze slovních přestřelek mezi představiteli obou zemí.

Ostrá slovní výměna

Rusko je opakovaně obviňováno z vedení hybridní války na Ukrajině, kde podporuje separatisty zbraněmi i vyslanými „dobrovolníky“.

Naposledy to zopakoval ve čtvrtek nejvyšší americký civilní představitel v NATO Alexander Verbshow v Lotyšku. Podle něj se Putin snaží „změnit Ukrajinu ve zhroucený stát a potlačit a diskreditovat alternativní hlasy v Rusku, aby zabránil Majdanu v Rusku“.

Velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges tento týden podle Daily Telegraphu v Berlíně řekl, že se ruský prezident pokouší zničit NATO.

„Jsem si jist, že Putin chce zničit Alianci, ne však útokem, ale rozštěpením.“ Podle něj použije postup hybridní války vůči některé členské zemi, a když jí ostatní členské státy nepřijdou na pomoc, padne článek 5 o závazku vzájemně si pomáhat, což bude konec NATO. O možnosti hybridní války v některé z pobaltských zemí už dříve hovořil vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove.

Tajemník ruského ministra obrany Anatolij Antonov zase obvinil Západ, že zkouší prosazovat svou vůli silou a dělá z Ruska nepřítele. Odsoudil rozhodnutí NATO vybudovat velitelství v pobaltských zemích: „Západní země budují nové obranné linie. Rusko bylo vybráno jako cíl.“

Podle Antonova, který byl přidán na černou listinu EU, „země NATO využily situace na jihovýchodě Ukrajiny jako záminku k odložení diplomatického jazyka a k postupu blíže k ruským hranicím. Podle něj hrozba z východu, která padla s koncem studené války, vzlétla jako fénix z popela.

Stálý zástupce Ruska v NATO Alexandr Gruško zase uvedl, že „pakt sní o ruském Majdanu“. Narážel tak na ukrajinskou revoluci, která vedla loni v únoru k pádu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Reklama

Výběr článků

Načítám