Hlavní obsah

Uprchlické tábory získají záchody, které vyrobí elektřinu z moči

Život v uprchlických táborech by měly v blízké budoucnosti zlepšit speciální toalety. Kromě zvýšeného počtu těchto hygienických zařízení by totiž měly produkovat elektřinu. Průkopnická toaleta využívá živé mikroby, kteří se živí močí a přeměňují ji na elektřinu. Nový vynález, který vznikl ve spolupráci s humanitární organizací Oxfam a Západoanglickou univerzitou v Bristolu, se nyní testuje.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Život v uprchlickém táboře je dost tvrdý i bez hrozby toho, že vás někdo napadne uprostřed noci na temném místě. Potenciál tohoto vynálezu je velký,” řekl Andy Bastable, šéf odboru pro vodu a sanitární vybavení Oxfamu.

První nová toaleta bude do některého z uprchlických táborů poslána během šesti měsíců a po zkušebním provozu se distribuce těchto zařízení rozšíří. Nejprve do táborů a později možná i na další místa bez elektřiny.

Kromě představy pomoci v uprchlických táborech vědci oceňují také to, že jde o naprosto ekologickou metodu výroby elektřiny, která nevyžaduje žádná fosilní paliva – jen spoustu moči.

Reklama

Výběr článků

Načítám