Hlavní obsah

Snowden by se chtěl vrátit do USA

Moskva

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, stíhaný v USA za vyzrazení utajovaných údajů, se chce vrátit do vlasti pod podmínkou nezaujatého soudního procesu. Oznámil to v úterý v Moskvě jeho ruský advokát Anatolij Kučerena. Obhájci prý zvažují možnosti, jak s pomocí právních nástrojů jeho odjezd do USA umožnit.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

„Přemýšlí o tom. Chce se vrátit a my děláme maximum pro to, aby se mu toto přání splnilo,” řekl Kučerema podle agentury Interfax. Případnému návratu se věnují právní týmy hájící Snowdena v USA i v Rusku.

Snowden je připraven se do USA vrátit, pokud bude mít záruku nestranného procesu, dodal Kučerema. Advokáti doufají, že americká vláda uzná oprávněnost Snowdenových skutků a stávající obvinění stáhne.

Předloni Snowden zveřejnil tajné informace o špehování internetové komunikace, k nimž se dostal jako spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost. Jeho jednání vyvolalo mezinárodní skandál a v USA i žalobu ze špionáže a vyzrazení utajovaných dat. V srpnu 2013 dostal Snowden povolení k ročnímu pobytu v Rusku, loni bylo prodlouženo o další tři roky.

Podle Kučereny si Američan v Rusku zvykl, i když ho všude doprovází osobní ochrana a musí ”dodržovat pravidla konspirace”. Živí se jako programátor, o konzultace ho údajně už požádala i řada amerických firem. Často ho navštěvuje jeho přítelkyně. „Přijíždí sem a nějakou dobu tu zůstává. Mohu říci, že je to velmi skromná dívka. Mají dobré vztahy a doufám, že vše bude v pořádku, i když on dostává nabídky k sňatku a my je celou dobu odmítáme.“

Do jiné země než USA Snowden prý z Ruska vycestovat nechce, i když legální možnost díky ruskému pobytovému právu má. „Panují obavy, že by bezprostředně po odjezdu z Ruska byl vydán do USA,” řekl ruský advokát.

O Snowdenovi byl natočen dokument Citizenfour, který letos dostal Oskara.

Reklama

Související témata:

Související články

Oscara za nejlepší film získal Birdman

Oscara za nejlepší režii převzal v noci na pondělí Alejandro González Iňárritu za film Birdman, který byl vyhlášen nejlepším filmem a získal i cenu za původní...

Výběr článků

Načítám