Hlavní obsah

Věděli jsme, že jdeme na Ukrajinu, řekl ruský tankista raněný u Debalceva

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Dorži Batomunkujev, 20 let, 5. samostatná tanková brigáda (burjatské Ulan-Ude), vojenská posádka č. 46108. K vojenské službě povolán 25. listopadu 2013, v červnu 2014 uzavřel vojenský kontrakt na tři roky. Osobní číslo 200220, vojenská knížka 2609999.“

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Tank proruských rebelů v Debalcevu

Článek

Těmito přesnými osobními údaji uvedl ruský list Novaja gazeta rozhovor s ruským vojákem, který utrpěl popáleniny při útoku na město Debalcevo.

Minulý týden povstalecké agentury publikovaly video, jak právě s tímto mladým Burjatem v doněcké nemocnici hovoří známý ruský zpěvák Iosif Kobzon.

Mladý muž se účastnil tankové bitvy o ukrajinské město, když jeho stroj 19. února, tedy skoro týden po vyhlášení klidu zbraní, zasáhla střela protivníka. Raněného jej pak převezli do popáleninového centra doněcké nemocnice.

Batomunkujev reportérce Jeleně Kosťučenkové řekl, že vojenský kontrakt podepsal dobrovolně, a když jeho prapor loni v říjnu vyslali na manévry do Rostova, počítal už s tím, že jede bojovat na Ukrajinu. „Řekli nám, že jedeme na cvičení, všichni jsme ale věděli, kam jedeme. Byl jsem psychicky i morálně připraven, že mě čeká Ukrajina,“ prohlásil.

Ještě v Ulan-Ude přebarvili své tanky. Nášivky a vojenské znaky sundali ve výcvikovém prostoru. „Pasy jsme nechali na základně, vojenské knížky na cvičišti,“ sdělil.

Vše odevzdejte!

Manévry u Rostova trvaly podle plánu tři měsíce a jednotka už předpokládala, že pojede nazpět. Osmého února ale přišel příkaz. „Kapitán naší skupiny prostě přišel a řekl: tak, chlapci, jedeme. Pohotovost prvního stupně. Pohotovost prvního stupně znamená, že sedíme v nastartovaném tanku. Pak už vyjíždí kolona,“ popsal. „Když jsme vyjížděli z cvičiště, řekli: telefony, dokumenty, odevzdejte vše.“ Pak odjeli k hranicím s Ukrajinou. Nikdo s vojáky předtím údajně o ostrém boji na Donbasu nemluvil. „Všichni jsme to věděli, už když jsme nastupovali do vlaku,“ dodal.

Batomunkujev uvedl, že v jeho praporu bylo celkem 31 tanků, na každých deset tanků připadala tři bojová vozidla pěchoty a pět nákladních vozů s municí, celkem asi 300 vojáků.

Na otázku, zda ruští vojáci bojovali společně s „domobranou“, odpověděl záporně. „Oni prostě obsadí linii, a když je třeba jet dál udeřit na nepřítele, domobranci to odmítají. Říkají: my tam nepojedeme, tam je to nebezpečné,“ tvrdí raněný tankista.

Reklama

Související témata:

Související články

Separatisté útočí na centrum Debalceva

Ukrajinští povstalci oznámili dobytí většiny města Debalceva, které v posledních dnech nepřetržitě ostřelovali navzdory příměří dohodnutému minulý týden....

Výběr článků

Načítám